Kenangan umrah sepuluh bersaudara: tidak mampu diulang / Noryati Md Noor - Md Noor, Noryati (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2023)
Nukilan ini adalah sebagai catatan untuk mengimbas kenangan saya mengerjakan umrah dari 16 November hingga 29 November 2018. Keseluruhan anggota rombangan berjumlah 38 orang terdiri dari dua keluarga dengan ahli keluarga saya adalah seramai 26 orang - sepuluh beradik, empat pasangan dan 12 anak-anak saudara dengan umur yang paling tua 73 tahun dan yang paling muda 15 tahun. Perancangan rapi serta kesabaran perlu ada bagi menjayakan hasrat abang tertua, yang merupakan ketua keluarga sejak ayah meninggal dunia pada tahun 1976, untuk membawa kesemua adik-adik beliau menunaikan umrah bersama-sama menggunakan hasil dana keluarga peninggalan ibubapa yang telah beliau kumpul bertahun-tahun lamanya. Cabaran utama untuk saya adalah mendapatkan kelulusan bercuti semasa waktu kuliah kerana tiada waktu lain yang sesuai melainkan waktu kuliah minggu 11 dan 12. Alhamdulillah, saya telah memperolehi kebenaran berkenaan. Terima kasih Koordinator Perakaunan, Timbalan Rektor HEA, Rektor UiTM Cawangan Negeri Sembilan dan Naib Canselor UiTM kerana menzahirkan impian kami ke Tanah Suci bersama-sama.