Minggu Sains Negara Sekolah Kebangsaan Kuala Pilah: art in medicine / Siti Hajar Md. Jani and Dr. Jamali Wagiman - Md. Jani, Siti Hajar; Wagiman, Jamali (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2023)
Bermula tahun 2018 kerajaan telah menetapkan Minggu Sains Negara disambut pada setiap April. Ini bertujuan untuk membudayakan inovasi dan kreativiti pada semua peringkat masyarakat. Minggu Sains Negara ini diadakan dengan melaksanakan program dan aktiviti berteraskan sains, teknologi dan inovasi (STI).Ianya bagi memupuk minat pelajar dalam Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik (STEM). Bagi tahun 2023, oleh kerana sesi persekolahan bermula pada Mac 2023, Minggu Sains Negara di peringkat sekolah telah di anjakkan pada bulan September. Sekolah Kebangsaan Kuala Pilah telah menjemput kami iaitu seorang pensyarah dari fakulti pengurusan perniagaan UiTM Kuala Pilah (Siti Hajar Binti Md.Jani) dan seorang lagi pensyarah dari fakulti perubatan dan kesihatan (Dr.Jamali Bin Wagiman) Universiti UCSI sebagai sukarelawan ibu bapa mengadakan aktiviti bersama pelajar semperna Minggu Sains Negara pada kali ini. Pada 8 September 2023 bersamaan hari Jumaat tarikh yang diberi kepada kami untuk menjalankan sesi perkongsian. Jemputan mengadakan aktiviti Sains ini telah di beri kepada kami sebulan awal daripada tarikh yang ditetapkan.