Gelagat usahawan dalam acuan Tasawwur Islam / Dr. Rossidi Usop - Usop, Rossidi (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2023)
Gelagat dari segi makna membawa maksud gerak geri, tingkah laku, perangai, personaliti atau keterampilan seseorang manusia. Hasil kajian tentang gelagat manusia, telah merumuskan bahawa 90% manusia secara umumnya tergolong mempunyai empat ciri karektor yang utama iaitu berkelakuan optimistik (20%), pesimistik (20%), mempercayai (trusting) (20%), dan dengki (envious) (30%). Dalam ilmu ekonomi moden, terdapat satu sub-bidang yang membincangkan secara khusus berkaitan gelagat mereka yang terlibat dalam ekonomi. Sub-bidang tersebut dikenali sebagai behavioral economics (ekonomi gelagat/tingkah laku). Ianya berkaitan dengan kajian tentang psikologi individu dan institusi dalam proses membuat keputusan tentang ekonomi.