Kem motivasi Sekolah Menengah Kebangsaan Pedas: pemangkin kejayaan di peringkat universiti / Nurain Farahana Zainal Abidin ... [et al.] - Zainal Abidin, Nurain Farahana; Idris, Asma' Rashidah; Ali, Asiah; Kamarulzaman, Masrul Hayati; Antara, Purnomo M; Mohd Beta, Raja Mayang Delima (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2023)
Pendidikan adalah tiang penopang untuk membangunkan potensi sejati dalam diri setiap pelajar. Di Sekolah Menengah Kebangsaan Pedas, inisiatif yang luar biasa telah diambil melalui pelaksanaan Kem Motivasi, yang membuktikan bahawa pengalaman Pendidikan bukan hanya sebatas dalam buku teks tetapi juga meliputi perkembangan diri dan kecerdasan emosi. Inisiatif seperti ini tidak hanya memberikan impak positif dalam mempersiapkan pelajar untuk alam universiti, tetapi juga membentuk kendirian mereka untuk menghadapi cabaran di hadapan. Membentuk Mindset Kejayaan: Kem Motivasi adalah platform yang membolehkan pelajar untuk menilai dan memperbaiki kekuatan dan kelemahan mereka. Melalui sesi-sesi bimbingan dan perbincangan mendalam, pelajar diajar untuk membentuk mindset kejayaan yang penting dalam mengejar impian mereka di peringkat universiti dan seterusnya dalam kehidupan. Pembangunan Kemahiran Komunikasi dan Kerja Berpasukan: Sekolah Menengah Kebangsaan Pedas memahami bahawa kemahiran komunikasi yang baik dan keupayaan untuk bekerja dalam pasukan adalah aspek penting dalam kejayaan akademik dan profesional di universiti. Melalui aktiviti-aktiviti berkumpulan dan projek kerjasama, pelajar belajar untuk menyuarakan pendapat mereka dengan yakin dan berkolaborasi dengan rakan-rakan sejawat.