Kedai Runcit Kshoppe: tawaran platform perniagaan semasa untuk pelajar UiTMCNS Kuala Pilah / Hisham Mohd Nooh ... [et al.] - Mohd Nooh, Hisham; Abdul Muttalib, Siti Azima; Boon, Yih Tien; Ali, Asiah; Shahimi, Safiyyah; Mohd Nor, Nurazira (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2023)
Pendidikan tinggi adalah masa yang kritikal dalam membentuk bakat dan keupayaan pelajar untuk mengembangkan diri di bidang akademik dan profesional. Namun, bagaimana jika pelajar dapat menggabungkan kegiatan akademik mereka dengan pengalaman praktikal dalam dunia perniagaan? Itulah yang ditawarkan oleh Kedai Runcit Kshoppe, sebuah platform perniagaan semasa yang membolehkan pelajar UiTMCNS di kampus Kuala Pilah mengasah bakat keusahawanan mereka seiring dengan penuntutan pengajian. Kshoppe: Meluaskan Horison Perniagaan Mahasiswa UiTMCNS Kshoppe adalah sebuah kedai runcit yang dikelola oleh pelajar di kampus Kuala Pilah UiTMCNS. Dengan menyediakan pelbagai produk dan perkhidmatan, Kshoppe berperan sebagai platform untuk memperluas horison perniagaan bagi mahasiswa. Ia tidak hanya menyediakan barang-barang keperluan harian, tetapi juga menggalakkan inovasi dan kreativiti dalam pengurusan perniagaan. Peluang Belajar Melalui Pengalaman: Menguruskan dan menjalankan kedai runcit bukan hanya tentang penjualan produk, tetapi juga melibatkan aspek-aspek seperti stok, pengurusan kewangan, dan pemasaran. Di bawah bimbingan penyelia yang mahir, pelajar UiTMCNS dapat memperoleh pengalaman praktikal dalam pengurusan perniagaan sebenar. Ini memberi mereka peluang belajar melalui pengalaman dan memupuk kemahiran keusahawanan yang berharga. Meningkatkan Kemahiran Interpersonal dan Pemasaran Dalam operasi harian Kshoppe, pelajar akan terlibat dalam interaksi dengan pelanggan. Ini membantu mereka memperbaiki kemahiran interpersonal mereka, termasuk kemampuan untuk berkomunikasi dengan berkesan dan memberikan layanan pelanggan yang berkualiti. Selain itu, mereka juga belajar tentang strategi pemasaran dan promosi untuk meningkatkan visibiliti kedai.