Kesan kemasinan terhadap pertanian di pesisiran pantai / Jacquenena Robinson Rabu ... [et al.] - Robinson Rabu, Jacquenena; Ridwan, Intan Faizani; Sulaiman, Nur Sharzehan; Mohamad Latif, Nur Fatini; Karim, Kamelia; Mohamed, Muhammad Ihsanuddin; Hashim, Aimie Rifhan; Kamaruddin, Sharir Aizat (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2024)
Salah satu kandungan yang terdapat dalam air laut adalah pepejal terlarut (TDS) yang merujuk kepada jumlah pepejal yang larut dalam air seperti garam, mineral dan bahan organik yang lain (Hancock, 2016). Kemasinan, pada dasarnya merujuk kepada kepekatan garam dalam air atau tanah (Brouwer et al., 1985). Garam merupakan penyumbang utama kepada jumlah pepejal terlarut (TDS). Oleh itu, semakin tinggi kepekatan garam, semakin tinggi nilai TDS. Kemasinan, atau kandungan garam yang tinggi dalam tanah atau air, memainkan peranan utama dalam mempengaruhi pertanian di kawasan pesisiran. Untuk memahaminya, bayangkan tanah sebagai tapak penting di mana tumbuhan tumbuh dan berkembang. Apabila tanah tersebut mempunyai terlalu banyak garam, ia seolah-olah menjejaskan resepi tumbuhan.