Penyakit influenza / Siti Nor Hafiza Mohd Yusoff and Asmawati @ Fatin Najihah Alias - Mohd Yusoff, Siti Nor Hafiza; Najihah Alias, Asmawati @ Fatin (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2024)
Penyakit influenza adalah penyakit yang tidak asing lagi di Malaysia. Influenza, juga dikenali sebagai flu, adalah penyakit virus yang menyebabkan gejala seperti demam, selsema, batuk, sakit tekak, keletihan, dan mungkin komplikasi serius pada system pernafasan. Virus influenza adalah penyakit yang sangat mudah tersebar melalui titisan air dari hidung dan mulut individu yang dijangkiti. Oleh itu, individu yang dijangkiti influenza boleh menjangkiti orang lain, terutamanya dalam tempoh 1 hingga 2 hari sebelum mereka mula bergejala. Terdapat tiga jenis virus influenza utama yang menyebabkan penyakit pada manusia iaitu A, B, dan C. Setiap jenis ini mempunyai beberapa subjenis dan strain yang berbeza, dan ianya juga boleh mengalami perubahan sepanjang masa.