Cegah ketagih gajet dalam kalangan kanak-kanak / Dr. Fitri Nurul'ain Nordin - Nordin, Fitri Nurul'ain (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2024)
Dunia kanak-kanak dipenuhi dengan imaginasi dan permainan. Minda kanak-kanak yang bersih bak kain putih seharusnya diwarnai dengan aktiviti yang sihat dan bermanfaat untuk perkembangan tubuh badan dan minda mereka. Namun, di zaman teknologi ini, kanak-kanak mula terdedah dengan penggunaan gajet berlebihan seawal usia 2 tahun. Ketagih gajet menjadi runcing apabila ibubapa melepaskan tanggungjawab untuk melayan dan menyediakan ruang aktiviti untuk kanak-kanak di rumah dan di luar rumah. Contohnya, apabila kita ke kedai makan, kanakkanak dilihat rata-ratanya akan duduk senyap melihat gajet masing-masing. Kajian menunjukkan bahawa kekerapan menggunakan gajet boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan dan mengganggu pertumbuhan kanak-kanak.