Kesihatan dan kesejahteraan / Nur Najwa Azzati Mohd. Alif Aiman, Mercy Misu and Azalilah Kassim - Mohd. Alif Aiman, Nur Najwa Azzati; Misu, Mercy; Kassim, Azalilah (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2024)
Amalan kesihatan dan kesejahteraan seseorang individu adalah sebuah sikap positif yang mampu memberikan kesejahteraan, kebahagiaan, kesihatan dan kemakmuran bukan sahaja kepada diri kita sendiri malah terhadap orang sekeliling kita dalam menjalani kehidupan seharian. Definisi kesihatan mengikut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) adalah keadaan dimana kesihatan fizikal, kesihatan mental dan kesejahteraan sosial adalah lengkap dan bukan hanya tanpa penyakit dan lemah semata-mata. Manakala, mengikut kamus dewan edisi keempat, kesejahteraan ditakrifkan sebagai keselamatan, kesenangan, kesentosaan dan juga ketenteraman. Gaya hidup setiap manusia adalah berbeza-beza bergantung kepada budaya sesebuah masyarakat di sesuatu tempat. Oleh itu, setiap individu mempunyai cara mereka yang tersendiri dalam mengamalkan gaya hidup sihat mereka.