Mengatasi stres di kalangan pelajar universiti melalui kaedah "brain dump" / Normadiana Mohammad Hanapi and Mohd Mawardi Mohd Kamal - Mohammad Hanapi, Normadiana; Mohd Kamal, Mohd Mawardi (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2024)
Pelajar universiti sering menghadapi tekanan dan stress yang tinggi akibat beban kerja akademik, tuntutan sosial, dan cabaran kehidupan harian. Salah satu kaedah yang semakin popular untuk menguruskan stres ini adalah penggunaan kaedah 'Brain Dump'. Kaedah ini melibatkan proses memindahkan semua pemikiran, tanggungjawab, dan idea dari minda ke medium luar, seperti kertas atau aplikasi catatan digital. Dalam konteks pengurusan masa atau penyelesaian masalah, 'brain dump' boleh membantu seseorang untuk mengenal pasti tugas-tugas atau tanggungjawab yang perlu diselesaikan, merancang jadual waktu atau prioriti tugas. Di samping itu juga, kaedah ini dapat mengurangkan keresahan dan stres dengan memindahkan pemikiran dari minda kepada medium luar. Hal ini mendorong para pelajar untuk menyusun pemikiran dan idea agar lebih mudah diurus dan diperolehi. Ini juga dapat digunakan sebagai kaedah untuk meningkatkan kreativiti dan pemikiran bebas, kerana ia membolehkan pemikiran tanpa halangan dan tanpa keperluan untuk penyusunan awal.