Tanggungjawab individu terhadap kesihatan dan kesejahteraan / Normala Ismail and Mohamad Kamil Ariff Dato' Khalid - Ismail, Normala; Khalid, Mohamad Kamil Ariff (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2024)
Umumnya, kesihatan sering ditakrifkan sebagai ketiadaan penyakit. Dalam erti kata yang lain, seseorang individu yang tidak mengalami penyakit, kecederaan mahupun kekecewaan adalah dianggap sebagai sihat. Kebiasaannya, ungkai kata kesihatan dan kesejahteraan sering dilihat bergandingan yakni apabila seseorang individu itu sihat, maka kehidupannya akan lebih sejahtera atau sebaliknya, apabila seseorang individu itu berasa sejahtera, maka beliau adalah sihat. World Health Organization (WHO) (2003) menakrifkan kesihatan sebagai suatu keadaan kesempurnaan fizikal, mental dan sosial yang mencukupi, dan tidak hanya tertumpu kepada ketiadaan penyakit atau berasa lemah. Manakala, Myers, Sweeney & Wittmer (2021) pula menakrifkan kesejahteraan sebagai cara hidup dalam mencapai tahap kesihatan dan kebahagiaan diri yang optimum merangkumi fizikal, mental dan spiritual yang diintegrasikan oleh seseorang individu untuk kehidupan yang berkualiti dalam kalangan masyarakat. Oleh itu, terdapat tiga tanggungjawab seseorang individu untuk mencapai dan mengekalkan kesihatan dan kesejahteraan hidup mereka iaitu tanggungjawab untuk bertindak, keprihatinan terhadap individu lain dan kesedaran akan kepentingan menjaga kesihatan, dan membuat keputusan yang tepat.