Sejauh mana kesihatan mental mempengaruhi tahap kesejahteraan pemikiran dan emosi / Saifulrizan Norizan ... [et al.] - Norizan, Saifulrizan; Ahmad, Azura; Awang Bolhan, Dayangku Ruhayah; Ismail, Nur Izyan; Mohamad Yasin, Siti Aimi (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2024)
Kesihatan mental dan penyakit mental: Isu kesihatan mental merupakan isu kesihatan awam yang semakin penting dan menjadi topik hangat sejak kebelakangan ini terutamanya selepas pandemik COVID-19. Menurut Talib (2020), isu kesihatan mental seharusnya diberi perhatian khusus oleh kerajaan dan agensi yang terlibat. Terdapat peningkatan kes masalah kesihatan mental yang serius dari tahun ke tahun seiring dengan kemajuan negara kita yang semakin berkembang. Kajian menunjukkan kadar kes bunuh diri dan penyakit mental telah meningkat akibat dari kesihatan mental yang lemah di kalangan masyarakat. Ini dapat dibuktikan apabila isu kesihatan mental menunjukkan angka peningkatan yang drastik dengan statistik individu yang mendapatkan sokongan menerusi Talian Bantuan Perkhidmatan Sokongan Psikososial (MHPSS).