Media sosial punca barah mental dan emosi / Siti Aimi Mohamad Yasin ... [et al.] - Mohamad Yasin, Siti Aimi; Ismail, Nur Izyan; Norizan, Saifulrizan; Ahmad, Azura; Awang Bolhan, Dayangku Ruhayah (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2024)
Dalam era milenial, penggunaan media sosial dapat diibaratkan sebagai isi dan kuku dalam diri manusia tanpa batasan peringkat umur. Ia telah menjadi satu wadah yang trending mahupun menjadi wabak ikutan yang tentunya diraih oleh ramai pengguna. Penggunaan media sosial di kalangan rakyat Malaysia menunjukkan peningkatan setiap tahun, dengan purata enam jam sehari atau setara dengan 42 jam seminggu. Menurut statistik Data Reportal penggunaan media sosial, negara Malaysia mencatat peratusan antara yang tertinggi di laman YouTube iaitusebanyak 25.9 juta. Tidak dinafikan bahawa aplikasi media sosial seperti YouTube, Instagram, Facebook, Tiktok dan Twitter telah menyebar luas sehingga memberi imbuhan yang penting dalam urusan kehidupan mereka. Sudah sememangnya penggunaan yang baik akan menyumbang banyak manfaat kepada manusia terutama dalam sektor perniagaan. Ia juga dijadikan sebagai platform yang mudah bagi mendapatkan hiburan, kenalan baru, serta ruang komunikasi yang interaktif dan bebas merangkumi seantero dunia.