Teks ucapan sempena perbarisan komandan PALAPES dan upacara menyerah tugas timbalan komandan PALAPES UiTM tahun 2023 / Prof. Datuk Ts. Dr. Roziah Mohd Janor - Mohd Janor, Roziah (2023)
PALAPES di UiTM sudah menjangkau usia 43 tahun, sejak mula diperkenalkan pada tahun 1980 yang bermula dengan PALAPES Darat. Kemudian diikuti Pasukan Simpanan Sukarela Tentera Laut DiRaja Malaysia pada tahun 1997 dan Pasukan Simpanan Sukarela Tentera Udara Diraja Malaysia pada tahun 2005. Saya percaya pada usia 43 tahun ini, PALAPES telah melahirkan pegawai kadet yang besar jumlahnya.