Teks ucapan sempena Majlis Perasmian Pameran Catan Figura, Figura Dalam Catan / Prof. Datuk Ts. Dr. Roziah Mohd Janor - Mohd Janor, Roziah (2023)
Galeri seni amat penting dalam menyokong aktiviti akademik khususnya di dalam bidang seni halus. Bagi sesebuah Galeri Seni di universiti, himpunan koleksi-koleksi terbaik graduan merupakan satu keperluan agar ia boleh dijadikan rujukan oleh para penggiat seni, dan masyarakat umum dari semasa ke semasa. Galeri Seni KPSK ini berbeza dari galeri persendirian yang lain. Pameran-pameran yang dianjurkan di galeri seni KPSK lebih menekan kepada nilai-nilai akademik. Karya-karya seni ini dipamerkan agar ia dapat dihayati, dilihat, dianalisis, dikaji dan diterjemahkan sebagai karya rujukan. Ini ialah satu proses yang amat penting bagi pelajar bidang seni kreatif untuk memupuk penghayatan dan pemahaman di dalam bidang seni visual.