Teks ucapan sempena majlis menandatangani perjanjian persefahaman antara Universiti Teknologi MARA, Malaysia dan Universitas Islam Malang, Indonesia / Prof. Datuk Ts. Dr. Roziah Mohd Janor - Mohd Janor, Roziah (2023)
Objektif utama MoU antara UNISMA dan UiTM adalah untuk memelihara dan mempergiatkan kerjasama, khususnya dalam bidang pendidikan, menekankan kepakaran penyelidikan dan kolaborasi melibatkan pensyarah dan pelajar kedua-dua institusi. Hubungan ini sebagai satu strategi untuk meningkatkan perkongsian global secara komprehensif. Agenda pembangunan yang berjaya memerlukan perkongsian inklusif di peringkat global, serantau dan nasional yang dibina atas prinsip, nilai serta matlamat bersama.