Sosiobudaya masyarakat Banjar di Malaysia / Nurussobah Hussin ... [et al.] - Hussin, Nurussobah; Mohd Yunus, Nurul Husna; Juharei, Nur Suhaila; Wan Mohd Saman, Wan Satirah
Kajian ini adalah bertujuan untuk menyelidiki kelompok masyarakat Banjar yang terdapat di Malaysia iaitu dari aspek sejarah penghijrahan, tradisi, kefahaman pemikiran dan bahasa. Artikel ini menerangkan tentang suku-suku kaum Banjar yang terdapat di Malaysia, faktor-faktor kedatangan mereka ke Tanah Melayu sehinggalah ke tradisi dan budaya orang Banjar yang tidak diketahui oleh ramai ahli masyarakat di Malaysia pada masa kini. Artikel ini juga menceritakan tentang warisan tradisi Banjar dari segi makanan dan aktiviti seharian yang unik dan masih dipraktikkan di kalangan masyarakat Banjar. Sesungguhnya, kajian ini telah berjaya menerokai sosiobudaya masyarakat Banjar dengan lebih terperinci seterusnya membuktikan bahawa kewujudan etnik ini di Malaysia adalah benar dan bukan sekadar mitos semata-mata. Kajian ini dapat dijadikan sumber rujukan pada masa akan datang agar rakyat Malaysia khususnya generasi Banjar dapat mengenali etnik ini dan tradisi masyarakat Banjar terus dapat dipelihara.