Biografi Brigedier Jeneral Dato' Pahlawan Mohd Tairobi Bin Abdul Razak (B) / Syakirah Abd Rahim - Abd Rahim, Syakirah; Mat Seman, Nurihan; Ahmad, Abdul Rahman; Mohd Shoid, Mohd Shamsul (Fakulti Pengurusan Maklumat, UiTM Kampus Puncak Perdana, 2018)
Artikel ini selain berasaskan sumber daripada pembacaan dan kajian penulis terhadap tokoh, ia juga berasaskan kepada sumber lisan yang telah dijalankan bersama tokoh iaitu Brigedier Jeneral Dato' Pahlawan Mohd Tairobi bin Abdul Razak yang merupakan seorang bekas anggota tentera Rejimen Askar Jurutera Diraja. Pengalaman kerjaya seorang anggota tentera ini dapat memberi kesan dan manfaat kepada orang ramai terutamanya bagi yang ingin melibatkan diri dalam bidang ketenteraan. Sumber lisan ini dapat dijadikan sebagai rujukan primer di masa akan datang. Oleh itu, maklumat ini perlu didokumentasikan melalui teknik sejarah lisan. Konteks ini memberi fokus kepada biografi tokoh yang begitu penting dalam membentuk jati diri negara anak bangsa itu sendiri selain bercorakkan ketenteraan yang menjadi pemangkin kepada anak bangsa untuk terus berjaya serta memberikan sumbangan yang besar kepada Negara, bangsa dan agama. Objektif kajian ini ialah untuk memberi pendedahan mengenai sumbangan tokoh sepanjang terlibat dalam Rejimen Askar Jurutera Diraja.