Keunikan dan keistimewaan sulaman kebaya nyonya / Nur Anis Zainudin ... [et al.] - Zainudin, Nur Anis; Hussain, Nur Wahida; Masron, Mohd Zairul; Nik Ariffin, Nik Azliza (Fakulti Pengurusan Maklumat, UiTM Kampus Puncak Perdana, 2018)
Artikel ini bertujuan untuk mengkaji jenis-jenis sulaman yang terdapat pada kebaya nyonya serta ia merupakan pakaian yang masih dipakai sehingga ke hari ini oleh orang ramai di Malaysia terutama bagi masyarat Nyonya. Penyelidikan dan kajian ini juga bertujuan untuk mengenal pasti dan mengenali pembinaan ataupun rekaan bagi menghasilkan kebaya nyonya melalui reka bentuk sulaman, motif dan bahan yang digunakan yang menjadi pilihan bagi kalangan wanita peranakan. Melaka telah dipilih oleh penyelidik sebagai tumpuan utama. Pemerhatian dan medan kajian telah dijalankan melalui temuduga, rakaman audio dan sesi bergambar. Seterusnya, pemerhatian dari segi motif yang digunakan dan cara kebaya nyonya dipakai menghasilkan keunikan bagi sepasang kebaya tersebut serta merujuk kepada budaya yang diamalkan bagi kaum cina peranakan sehingga ke hari ini. Melalui kajian ini berharap dapat menyediakan rujukan asas yang berkaitan dengan keunikan yang terdapat pada kebaya nyonya selain dapat megekalkan warisan budaya kita serta menjadi ikutan kepada penggemar fesyen tanah air.