Mendalami seni warisan sulaman keringkam Sarawak menerusi kaedah sejarah lisan / Rosmariana Abdullah Rosli ... [et al.] - Abdullah Rosli, Rosmariana; Sintau, Syeedelis; Wan Mohd Saman, Wan Satirah; Hussin, Nurussobah (Fakulti Pengurusan Maklumat, UiTM Kampus Puncak Perdana, 2018)
Seni sulaman keringkam merujuk kepada sulaman yang menggunakan benang pita logam yang disalut emas dan perak serta disulam di atas permukaan yang kain khas yang lembut. Kehalusan motif dan penghasilan dalam seni sulaman keringkam amat memerlukan keasabaran dan ketelitian tahap tinggi Di Sarawak, seni sulaman ini sudah menjadi lambing buat wanita Melayu Sarawak. Sulaman keringkam mempunyai motif yang tersendiri. Motif yang paling popular ialah flora dan fauna yang telah disulam di permukaan kain yang khas. Sulaman keringkam ini juga boleh di jadikan sebagai hantaran ataupun hiasan seperti sarung kusyen, lapik meja ataupun sebagai hiasan kotak tisu. Sulaman keringkam digunakan sebagai selayah ataupun selendang untuk kaum wanita yang dipakai pada majlis - majlis tertentu dan boleh digayakan oleh pegantin perempuan. Pembuatan keringkam mempunyai Teknik yang tersendiri seperti suji bilang ataupun sulam balas.