Idea falsafah sejarah Muhammad Jamil Bayyuhum: analisis terhadap karya falsafah alTarikh al-'Uthmani / Muhammad Alif Fitri Abdul Halim and Ermy Azziaty Rozali - Abdul Halim, Muhammad Alif Fitri; Rozali, Ermy Azziaty (Academy of Contemporary Islamic Studies (ACIS), Universiti Teknologi MARA (UiTM), 2023)
Terdapat dua kategori sejarawan yang menulis sejarah. Sejarawan yang hanya menukilkan naratif sesuatu sejarah dan sejarawan yang bukan sahaja menukilkan naratif sesuatu sejarah bahkan turut menganalisa dan mentafsirkannya. Hanya seorang sejarawan yang progresif boleh dikatakan memiliki ciri-ciri kategori yang kedua. Hal ini disebabkan oleh keupayaan yang dimilikinya untuk menjadikan sejarah itu 'berfungsi' untuk dijadikan sebagai iktibar dan pengajaran buat generasi yang akan datang. Muhammad Jamil Bayyuhum merupakan sejarawan Lubnan yang mengaplikasikan falsafah sejarah sebagai satu pendekatan analisis beliau. Justeru, kajian ini berobjektifkan dua perkara iaitu pertama, untuk mengetahui bagaimanakah proses pensintesisan idea falsafah sejarah Muhammad Jamil Bayyuhum daripada karyanya Falsafah al-Tarikh al-'Uthmani. Kedua, huraian bagi setiap idea falsafah sejarah yang telah dikeluarkannya. Kajian ini menggunakan kaedah kualitatif dan menggunakan reka bentuk kajian teks daripada karya Falsafah al-Tarikh al-'Uthmani sebagai sumber utama disamping sokongan fakta daripada sumber sekunder yang berkaitan. Teknik penganalisisan data pula menggunakan teknik analisa kandungan.