Tokoh lagu rakyat negeri Terengganu: Ramli Bin Ibrahim / Nur Syazana Abdullah ... [et al.] - Abdullah, Nur Syazana; Mohamad Soupi, Nursuhadah; Samsudin, Ahmad Zam Hariro; Ahmad, Mohd Nazir (Fakulti Pengurusan Maklumat, UiTM Kampus Puncak Perdana, 2019)
Artikel ini berdasarkan kepada pengalaman dan pencapaian seorang individu yang merupakan tokoh, penggiat dan aktivis lagu rakyat negeri Terengganu yang banyak memberi sumbangan kepada seni tradisional sejak berpuluh tahun lalu. Ia berdasarkan kepada temubual yang telah dijalankan bersama Encik Ramli Bin Ibrahim. Antara perkara yang disentuh dalam artikel ini ialah mengenai kisah latar belakang, pendidikan, pekerjaan yang telah diceburi, pembabitan dalam bidang seni, penghargaan dan pencapaian yang dikecapi dan harapan beliau terhadap seni lagu rakyat ini. Beliau juga kini telah menjadi sumber rujukan kepada para pelajar dan pensyarah dari institusi pengajian tinggi serta institusi kerajaan untuk mengetahui dengan lebih mendalam mengenai bidang lagu rakyat ini.