Pendokumentasian biografi ikon sejarawan terbilang Negeri Kedah: Dato' (Dr.) Wan Shamsudin Mohd Yusof / Muhammad Alif Sharbany ... [et al.] - Sharbany, Muhammad Alif; Wan Zam Zani, Wan Mohammad Aiman; Mat Yatin, Saiful Farik; Mohd Nordin, Nordiana; Ahmad, Abdul Rahman (Fakulti Pengurusan Maklumat, UiTM Kampus Puncak Perdana, 2020)
Artikel ini adalah berdasarkan daripada sumber utama iaitu Sejarah Lisan di mana sumber yang didapati adalah daripada tokoh itu sendiri. Tokoh ini merupakan seorang tokoh yang telah banyak berjasa kepada negeri Kedah terutamanya dalam bidang sejarah dan penulisan iaitu Dato' (Dr.) Wan Shamsudin Mohd Yusof atau lebih dikenali dengan gelaran Pak Wan. Antaranya perkara yang dibincangkan adalah sumbangan beliau ketika menjadi seorang guru, dalam Persatuan Sejarah Malaysia Cawangan Kedah (PSMCK), dalam bidang penulisan dan kaji selidik sejarah negeri Kedah dan pencapaian-pencapaian terbesar yang beliau telah dapat sehinggakan beliau dianugerahkan sebagai Ikon Sejarawan Terbilang Negeri Kedah. Tokoh ini juga menjadi sumber rujukan oleh Sultan Negeri Kedah, Exco Kerajaan Negeri Kedah, pihak Arkib Negara Kedah/Perlis, para pengkaji sejarah, mahasiswa universiti, pelajar sekolah dan juga orang awam yang ingin mengetahui mengenai sejarah negeri Kedah.