Mengenali masyarakat Jawa / Haifa Bajunaid Hariz ... [et al.] - Hariz, Haifa Bajunaid; Osman, Nur Syahraini Syazwani; Samsudin, Ahmad Zam Hariro; Ahmad, Mohd Nazir; Ab Rahman, Azmi; Sulaiman, Mashitah (Fakulti Pengurusan Maklumat, UiTM Kampus Puncak Perdana, 2020)
Masyarakat Jawa merupakan masyarakat yang berasal dari dua daerah yang berbeza dan tinggal di daerah tersebut iaitu di daerah Jawa Tengah dan juga Jawa Timur (Muftahul Huda, 2007). Banyak perkara yang masih tidak diketahui tentang masyarakat Jawa ini. Sehubungan dengan itu,satu kajian telah dijalankan bertujuan mengenali secara lebih dekat masyarakat Jawa yang menetap di Malaysia serta dapat menelusuri budaya dan tradisi mereka yang sejujurnya mempunyai caranya tersendiri berbanding masyarakat Melayu dan juga masyarakat lain yang tinggal di Malaysia ini. Selain itu, artikel ini, juga menerangkan faktor-faktor yang menyebabkan masyarakat Jawa berhijrah ke Tanah Melayu dan seterusnya mendapat hak penempatan untuk tinggal di Malaysia. Disamping itu juga, artikel ini turut menerangkan ciri-ciri masyarakat Jawa yang harus kita contohi dan juga tradisi serta budaya masyarakat Jawa yang belum diketahui oleh segelintir masyarakat Melayu sehingga ke hari ini. Berikutan dengan itu, satu sesi temubual bersama Tuan Haji Mohd Kamarudin bin Sabran yang merupakan generasi ketiga berketurunan Jawa menjelaskan berkenaan masyarakat Jawa.