Misi pengaman Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) di Kosovo, Timor Laste dan Sudan: pengalaman Detektif Sarjan Mejar Mohammad Bin Abd Rahman / Mohd Nur Ekmal Mohd Zamri ... [et al.] - Mohd Zamri, Mohd Nur Ekmal; Nordin, Nor Addina Farhanna; Masron, Mohd Zairul; Nik Ariffin, Nik Azliza (Fakulti Pengurusan Maklumat, UiTM Kampus Puncak Perdana, 2020)
Artikel ini adalah berdasarkan kepada sumber utama iaitu dokumentasi lisan yang melibatkan seorang anggota polis berpangkat Detektif Sarjan Mejar iaitu Mohammad Bin Abd Rahman. Ia membicarakan pengalaman beliau menyertai Misi Pengaman PBB di tiga buah negara iaitu di Kosovo, Timor Leste dan Sudan. Artikel ini turut menerangkan tugas hakiki beliau, cabaran yang dihadapi, matlamat dan tanggungjawab sebagai seorang anggota Misi Pengaman PBB selain turut dikongsi anugerah yang diterima sepanjang beliau berkhidmat.