Seni bela diri taekwondo: International Taekwondo Federation (ITF) / Mastura Mohd Rosly, Sakinah Mardhiah Mustafa and Mazlina Pati Khan - Mohd Rosly, Mastura; Mustafa, Sakinah Mardhiah; Pati Khan, Mazlina (Fakulti Pengurusan Maklumat, UiTM Kampus Puncak Perdana, 2020)
Taekwondo merupakan seni bela diri dari Korea yang digunakan oleh tentera Korea silam untuk menentang musuh tanpa menggunakan sebarang senjata dan kini telah diisytiharkan sebagai salah satu sukan dalam Sukan Olimpik. Artikel ini adalah berdasarkan kepada sumber utama iaitu melalui kaedah sejarah lisan dengan menggunakan sesi wawancara bersama Rukhman Zainalabidin Haji Dawood, seorang bekas pemain Taekwondo dan kini bergelar sebagai jurulatih Taekwondo (ITF). Kajian ini dilakukan untuk mengetahui pangkat yang terdapat dalam seni bela diri Taekwondo (ITF), teknik atau pergerakan, seragam dan peralatan yang digunakan dalam sukan Taekwondo spesifiknya dalam International Taekwondo Federation (ITF).