Lagenda Sepak Takraw Malaysia: Rosli Ab. Rahman / NurZafirah Azizan Siti Aqilah Yop ... [et al.] - Yop, NurZafirah Azizan Siti Aqilah; Mohd Yunus, Alwi; Abdul Kadir, Irwan Kamaruddin; Yunus, Mohd Nizam (Fakulti Pengurusan Maklumat, UiTM Kampus Puncak Perdana, 2020)
Artikel ini berasaskan sumber daripada pembacaan dan kajian penulis terhadap tokoh, ia juga berasaskan kepada sumber lisan yang telah dijalankan bersama bintang sukan sepak takraw negara pada suatu ketika dahulu iaitu Rosli Ab. Rahman yang telah menceritakan tentang latar belakang beliau sebagai bekas pemain sepak takraw negara. Penceritaan ini bermula dari latar belakang kehidupannya dari kecil iaitu pada awal alam persekolahannya sehingga berjaya mencipta nama dalam bidang sepak takraw negara. Beliau juga berkongsi pengalaman manis dan pahit sepanjang penglibatan beliau sebagai pemain sepak takraw negara. Artikel ini juga menceritakan pengalaman beliau sebagai jurulatih sepenuh masa sepak takraw. Selain itu, artikel ini turut menerangkan tentang konsep serta pandangan beliau terhadap pasukan sepak takraw pada masa kini.