Tanjak: warisan yang kian hilang / Muhammad Aiman Muqri Mansor, Nur Aida Syazwani Jasri and Abdul Rahman Ahmad - Mansor, Muhammad Aiman Muqri; Jasri, Nur Aida Syazwani; Ahmad, Abdul Rahman (Fakulti Pengurusan Maklumat, UiTM Kampus Puncak Perdana, 2021)
Dalam arus pemodenan ini, perubahan bukan sahaja dari segi pembangunan, malahan dari segi gaya pemakaian di kalangan masyarakat. Maka, individu yang tidak mengikuti gaya semasa akan dianggap ketinggalan zaman oleh orang sekeliling. Tanjak merupakan salah sebuah hiasan yang dipakai di kepala orang Melayu yang kini semakin asing dalam masyarakat kita. Hal ini dapat dibuktikan apabila amat sukar untuk kita melihat pemakaian warisan tanjak oleh masyarakat Melayu pada hari ini kecuali pada hari - hari istimewa seperti pada hari perkahwinan, dan pakaian bagi kerabat diraja. Hal ini menyebabkan ramai yang tidak didedahkan mengenai warisan seni pemakaian tanjak, serta fungsinya. Dalam penyelidikan ini, kajian akan dijalankan mengenai warisan seni pembuatan tanjak menggunakan beberapa kaedah termasuklah menggunakan kaedah sesi temu bual bersama seorang tokoh iaitu Encik Mohd Yatim bin Mustaffa, sebagai sumber lisan. Dalam artikel ini, sejarah, cara pembuatan, serta fungsi sebuah tanjak dapat dirungkai serta menyimpan maklumat berkaitan warisan budaya masyarakat Melayu ini.