Warisan tiada kesinambungan: labu sayong picit cubit / Nur Adilah Khaliqah Khusairi, Nur Aisyah Abd Razak and Mohd Nizam Yunus - Khusairi, Nur Adilah Khaliqah; Abd Razak, Nur Aisyah; Yunus, Mohd Nizam (Fakulti Pengurusan Maklumat, UiTM Kampus Puncak Perdana, 2021)
Tembikar tradisional yang dibuat seratus peratus dari jari jemari amat sukar untuk dijumpai pada masa kini. Nilai estetika Labu Sayong kini dikatakan semakin hilang dan diragui kerana kebanyakannya dibuat dengan acuan dan mesin. Kajian ini dijalankan untuk membongkar sejarah asal usul Labu Sayong yang dikatakan mempunyai pelbagai versi penceritaannya. Selain itu, kajian ini juga dijalankan untuk mengetahui tentang kaedah, alatan dan bahan yang digunakan dalam pembuatan Labu Sayong Tangan ini. Terdapat beberapa teknik yang digunakan dalam pembuatan Labu Sayong Tangan termasuklah istilah picit cubit yang menjadi teknik utama dalam pembuatan Labu Sayong Tangan. Seterusnya, Labu Sayong bukan sahaja dijadikan sebagai bekas simpanan air, namun telah divariasikan penggunaannya mengikut peredaran zaman. Oleh itu, kajian ini juga akan merungkai kegunaan dan keunikan Labu Sayong Picit Cubit ini.