Proses pembuatan dan pemasaran serunding di negeri Kelantan: Serunding Kampung Laut, Tumpat / Nur Farhah Amalia Atif Mohd Zaidi ... [et al.] - Mohd Zaidi, Nur Farhah Amalia Atif; Wan Ismail, Wan Nur Eisya Nadia; Hussin, Nurussobah; Che Daud, Suriana (Fakulti Pengurusan Maklumat, UiTM Kampus Puncak Perdana, 2021)
Artikel ini adalah berdasarkan dokumentasi secara lisan yang menyingkap tentang makanan serunding sebagai makanan warisan di Kampung Laut, Tumpat Kelantan. Serunding menjadi pilihan masyarakat terutama menjelang hari perayaan seperti Hari Raya Aidilfitri, Hari Raya Cina dan Hari Deepavali. Artikel ini menggunakan modus operandi sesi temubual bersama tokoh perniagaan serunding yang termasyhur di Kampung Laut, Tumpat Kelantan iaitu Encik Mohd Farhan Bin Ramli. Artikel ini menceritakan secara lebih terperinci mengenai asal usul makanan serunding, sumbangan serta pengalaman beliau dalam bidang pemprosesan serunding sehingga serunding berada di pasaran seluruh Malaysia malah dijadikan sebagai makanan warisan di Negeri Kelantan sehingga hari ini. Di dalam artikel ini turut mengulas tentang cara dan juga teknik memproses serunding dengan betul dan kajian tentang bahan-bahan pembuatan serunding.