Teks ucapan sempena sambutan Hari Arkib Antarabangsa peringkat Universiti Teknologi MARA / Prof. Datuk Ts. Dr. Roziah Mohd Janor - Mohd Janor, Roziah (2023)
Hari Arkib Antarabangsa disambut pada 9 Jun setiap tahun. Tarikh 9 Jun dipilih sebagai sambutan Hari Arkib Antarabangsa bersempena dengan tarikh penubuhan Majlis Arkib Antarabangsa / International Council of Archive (ICA) yang ditubuhkan pada 9 Jun 1948. Sambutan ini adalah sangat signifikan bagi sesebuah institusi arkib dalam memberikan kesedaran dan kefahaman berkaitan dengan peranan institusi arkib dan fungsi.