MODÉL EXPLICIT INSTRUCTIONDINA PANGAJARAN NULIS AKSARA SUNDA: Studi Kuasi Ékspérimén ka Siswa Kelas X-6 di SMA Negeri 15 BandungTaun Ajaran 2022/2023 - Fitria Shofiyati Wahyuni, - (2023)
Kasang tukang dina ieu panalungtikan nyaéta kurangna kamampuh siswa dina nulis aksara Sunda. Tujuan ieu panalungtikan nyaéta pikeun ngadeskripsikeun kamampuh siswa dina nulis aksara Sunda saméméh jeung sabada ngagunakeun modél pangajaran Explicit Instruction, sarta mikanyaho éféktivitas pangajaran basa sunda dina ngaronjatkeun minat diajar ngagunakeun modél pangajaran Explicit Instruction dina pangajaran nulis Aksara Sunda. Métode anu digunakeun dina ieu panalungtikan téh nyaéta métode kuasi eksperimen, ka siswa kelas X-6 SMA Negeri 15 Bandung kalawan ngagunakeun desain pretest jeung posttest. Dumasar kana hasil panalungtikan, rata-rata saméméh ngagunakeun model Explicit Instruction ngabuktikeun yén siswa can mampuh nulis aksara Sunda. Sedengkeun sabada ngagunakeun modél Explicit Instruction ngabuktikeun yén siswa mampuh nulis aksara Sunda. Dumasar kana hasil uji statistika nilai signifikansi Sig.(2-tailed) kurang tina 0,05. Hartina miboga bébéda anu signifikan antara kamampuh nulis aksara Sunda saméméh jeung sabada ngagunakeun modél pangajaran Explicit Instruction. Cindekna yén modél pangajaran Explicit Instruction téh bisa ngaronjatkeun kamampuh nulis aksara Sunda siswa kelas X-6 SMA Negeri 15 Bandung taun ajar 2022/2023. Penelitian ini dilatarbelakangi oleh kurangnya kemampuan siswa dalam menulis aksara Sunda. Tujuan dalam penelitian ini adalah untuk mendeskripsikan kemampuan siswa dalam menulis aksara Sunda sebelum dan sesudah menggunakan model pembelajaran Explicit Instruction, serta mengetahui efektivitas pembelajaran bahasa Sunda untuk meningkatkan minat belajar menggunakan model pembelajaran Explicit Instruction dalam pembelajaran menulis aksara Sunda. Metode yang digunakan dalam penelitian ini adalah metode kuasi eksperimen, kepada siswa kelas X-6 SMA Negeri 15 Bandung dengan menggunakan desain pretest dan posttest. Berdasarkan hasil penelitian ini, sebelum menggunakan model Explicit Instruction membuktikan siswa belum mampu menulis aksara Sunda. Sedangkan rata-rata sesudah menggunakan model Explicit Instruction membuktikan bahwa siswa mampu menulis aksara Sunda. Berdasarkan hasil uji statistika nilai signifikansi Sig(2-tailed) kurang dari 0,05. Artinya memiliki perbedaan yang signifikan antara kemampuan nulis aksara Sunda sebelum dan sesudah menggunakan model pembelajaran Explicit Instruction. Kesimpulannya bahwa model pembelajaran Explicit Instruction bisa meningkatkan kemampuan nulis aksara Sunda siswa kelas X-6 SMA Negeri 15 Bandung tahun ajaran 2022/2023. The inability of students to write aksara Sunda served as the inspiration for this study. This study sought to determine the effectiveness of Sundanese language learning in piqueing students' interest in learning to write aksara Sunda using the Explicit Instruction learning model. It also sought to describe the students' proficiency in writing aksara Sunda before and after using the Explicit Instruction learning model. Pretest and posttest designs were employed in this study's quasi-experimental methodology with students from SMA Negeri 15 Bandung's class X-6. The average before applying the Explicit Instruction paradigm according to the study's findings, demonstrating that pupils were unable to produce aksara Sunda writings. The Explicit Instruction model's demonstrating that pupils can write aksara Sunda writings or less than 0.05 is the significance value of Sig(2-tailed) according to the findings of statistical tests. In essence, the Explicit Instruction learning methodology has had a considerable impact on students' capacity to write intermediate texts. The Explicit Instruction learning paradigm can, in the 2022-2023 academic year, enhance the aksara Sunda writing skills of class X-6 students at SMA Negeri 15 Bandung.