INTERFERENSI LEKSIKO-GRAMATIKAL BASA INDONESIAKANA BASA SUNDA DINA RUMPAKA LAGU POP SUNDA - Asep Fajar Anshari, - (2013)
Basa boga sifat nu dinamis sarta heterogen. Basa bisa tuluy mekar iuyu jeung waktu sarta kamekaran jaman anu mangaruhan panyatur basana. Ari panyatur basa aya nu disebut dwibahasawan atawa bilingualisme nya 6ta masarakat ngawasa dua basa kalawan satata tuluy ngalarapkeunana dina komunikasi. Ari masarakat Sunda kiwari loba anu kaasup kana eta kriteria. Ari masarakat Sunda umumna miboga ajen seni, anu salah sahijina seni winangun sora atawa kawih. Ku kamekaranana kiwari gumelar wangun seni sora kawih wanda pop Sunda anu kiwari loba karya rumpaka laguna nu diragum dina dua basa. Eta fenomena tell munculkeun gejala interferensi basa tina BI kana BS salaku basa kahiji dina laguna. Ku kituna ieu panalungtikan dijudulan "Interferensi Leksiko-gramatikal Basa Indonesia kana Basa Sunda dina Rumpaka Lagu Pop Sunda". Metode anu digunakeun dina ieu panalungtikan nya 6ta metode ddskriptif. Anu dideskripsikeunana nya eta perkara interferensi leksiko-gramatikal dina rumpaka lagu pop Sunda. Sabada dianalisis, t&dla loba kapanggih interferensi leksiko-gramatikal tina BI kana BS. Ari wangun interferensina bisa mangrupa .wangun leksikal murni tina BI, atawa leksikal serepan boh tina basa kosta boh tina basa daerah, jeung leksikal rekaan. Anu direkana nya eta leksem BI dirarangkenan BS bari jeung teu merenah dina pamakean BS. Ari interferensi dina wangun gramatikal ngawengku interf6r6nsi morfologis jeung interf6r6nsi sintaksis. Dina interferensi morfologis ngawengku pola katut pros6s ngararangkenan, ngarajek, ngantetkeun jeung ngawancah. Ari dina interferensi sintaksis ngawengku pola adegan frasa, klausa jeung kalimah. Kitu deui frelaiensi katut distribusi makena dina rumpaka lagu pop Sunda katiten sabada dianalisis.