WANGUNAN SIRNAAN DINA KALIMAH BASA SUNDA LISAN DI PASAR PADAYUNGAN KOTA TASIKMALAYA - Paridah, Ai (2014)
Panalungtikan ngeunaan "Wangunan Sirnaan dina Kalimah Basa Sunda Lisan di Pasar Padayungan Tasikmalaya (Tilikan Tata Basa Transformasi)", tujuanana pikeun nganalisis jeung ngadeskripsikeun unsur-unsur fungsional nu sirna, sarta ngagunakeun pamarekan tata basa transformasi dina paguneman di masarakat pasar Padayungan kota Tasikmalaya. Métode anu dipaké dina ieu panalungtikan nya éta metode déskriptif analitis tina hasil transkripsi basa lisan nu ngandung unsur-unsur sirnaan. Téhnik anu digunakeun dina ieu panalungtikan nya éta ngagunakeun téhnik sadap rékam. Dina ngolah data ngagunakeun analisis teks. Sumber datana nya éta sakabéh paguneman di pasar Padayungan kota Tasikmalaya. Sakabéh transformasi kalimah jeung sirnaan unsur-unsur fungsional klausa dijadikeun populasi atawa sampel total. Kacindekkan hasil panalungtikan, kapanggih 1064 kalimah transformasi nu ngawengku lima rupa prosés transformasi, nya éta (1) transformasi tunggal aya 697 (65,51%), transformasi seselan aya 3 (0,28%), transformasi ngantét aya 39 (3,67%), transformasi puseur aya 196 (18,42%), jeung transformasi husus aya 129 (12,12%). Sedengkeun data unsur sirnaan aya 600 kalimah nya éta, (1) sirnaan jejer aya 300 (50%), (2) sirnaan caritaan aya 102 (17%), (3) sirnaan udagan aya 65 (10,83%), (4) sirnaan panglengkep 51 (8,50%), jeung (5) sirnaan katerangan 82 (13,67%). Kecap galeuh: sirnaan, kalimah basa Sunda lisan, tata basa transformasi Penelitian yang berjudul "Wangunan Sirnaan dina Kalimah Basa Sunda Lisan di Pasar Padayungan Tasikmalaya (Tilikan Tata Basa Transformasi)", bertujuan untuk menganalisis serta mendeskripsikan unsur-unsur fungsional klausa yang mengalami pelesapan dengan menggunakan pendekatan transformasi kalimat yang terdapat dalam interaksi di pasar Padayungan Kota Tasikmalaya. Dalam penelitian ini digunakan metode deskriptif, tehnik yang digunakan dalam penelitian ini yaitu menggunakan tehnik sadap rekam. Pengolahan data menggunakan analisis teks. Sumber data adalah percakapan atau interaksi di pasar Padayungan Kota Tasikmalaya. Seluruh transformasi kalimat dan pelesapan unsur-unsur fungsional klausa dijadikan populasi atau sampel total. Hasil penelitian dapat disimpulkan sebagai berikut. Data transformasi kalimat yang ditemukan dalam transkripsi percakapan di pasar Padayungan yaitu ada 1064 kalimat transformasi dari lima jenis prosés transformasi kalimat, yaitu (1) transformasi tunggal ada 697 (65,51%), transformasi sematan ada 3 (0,28%), transformasi rapatan ada 39 (3,67%), transformasi fokus ada 196 (18,42%), dan transformasi khusus ada 129 (12,12%). Sedangkan data unsur pelesapan ada 600 kalimat yaitu, (1) pelesapan subjek ada 300 (50%), (2) pelesapan predikat ada 102 (17%), (3) pelesapan objek ada 65 (10,83%), (4) pelesapan pelengkap 51 (8,50%), dan (5) pelesapan keterangan 82 (13,67%). Kata kunci: pelesapan, bahasa Sunda lisan, tata basa transformasi This research, entitled "Wangunan Sirnaan dina Kalimah Basa Sunda Lisan di Pasar Padayungan Tasikmalaya (a grammatical transformation approach), is aimed to analyze and to describe elements of functional clauses that has been vanished through a phrasal transforming approaches that exists among communal interactions in Padayungan market in the City of Tasikmalaya. Descriptive method is applied at this particular research whereas data is collected with tapping recorder. Meanwhile, Texts analysis is carried out to manage data collections, acquire from conversations and interactions sighseer or visitor at Padayungan market in the city of Tasikmalaya. The entire transforming sentences and deletion elements of its clausal' function will be treated as population of study or converted as a total sample. Result of this particular study has shown that there are 1061 transforming sentences from conversation's transcript that took place at Padayungan market. Those were derived from 5 types of transforming sentence. They are 1) 697 (65,51%) a single transformation, 2) 3 (0,28%) appendix transformations, 3) 39 (3,67%) slams transformations and 4)196 (18,42%) focus-transformations and there were 5) 129 (12,12%) unique or distinct transformations. Meanwhile, there were 600 elements of a clausal of phrasal deletions. They were: 1) 300 (50%) subject's deletions, 2) 102 (17%) predicate' deletions, 3) 65 (10,83%) object's deletions, 4) 51 (8,50%) complimentary deletions, and at last, there were 82 (13,67%) annotation's deletions. Keyword: Ellipsis, verbal Sundanese language, transformation grammar