ADEGAN WACANA RUBRIK BALÉ BANDUNG DINA MAJALAH MANGLÉ (Analisis Wacana Kritis Modél Teun A. van Dijk) - Maulana, Irpan (2014)
Penelitian ini bertujuan untuk menemukan dan membahas struktur makro, superstruktur, struktur mikro dan karakteristik wacana kritis yang ada pada rubrik "Balé Bandung". Dalam penelitian ini digunakan metode deskriptif. Melalui teknik studi pustaka, diambil data secara purposif sebanyak 6 wacana dari rubrik "Balé Bandung". Data tersebut diolah menggunakan analisis wacana kritis model Teun A. van Dijk dilihat dari segi (1) struktur makro yang membahas tema pokok, (2) superstruktur yang membahas skema, dan (3) struktur mikro yang membahas semantik, sintaksis, stilistik, dan retoris. Dari hasil analisis, ditemukan bahwa tema pokok dalam wacana rubrik "Balé Bandung" merupakan gambaran dari kejadian yang dialami oleh masyarakat pada saat ini, biasanya tema tersebut merupakan kritik sosial dari masyarakat yang ditujukan kepada pemerintah yang sedang berkuasa. Skema yang disampaikan dalam wacana tersebut sudah sistematis, hal ini disebabkan adanya dukungan summary dan story. Pada bagian summary, judul yang ditampilkan diperkuat dengan adanya kalimat yang menjadi leadnya, sedangkan pada bagian story terlihat adanya situasi dan komentar yang disampaikan oleh Karno sebagai penulis wacana tersebut. Dilihat dari segi struktur mikro, terbukti bahwa wacana tersebut disebut bagus setelah dianalisis melalui unsur semantik, sintaksis, stilistik, dan retorisnya. Berdasarkan hasil deskripsi dan analisis data, terlihat karakteristik wacana kritis bahasa Sunda dalam rubrik "Balé Bandung" yang sudah terwakili semua unsurnya ketika wacana tersebut dianalisis menggunakan analisis wacana kritis dengan pendekatan Teun A. van Dijk. Kata Kunci: Balé Bandung, struktur makro, superstruktur, dan struktur mikro Ieu panalungtikan miboga tujuan pikeun manggihan jeung medar struktur makro, superstruktur, struktur mikro, jeung karakteristik wacana kritis nu aya dina rubrik "Balé Bandung". Dina ieu panalungtikan digunakeun métode déskriptif. Ku cara téknik studi pustaka, dicokot data sacara purposif nu jumlahna 6 wacana tina rubrik "Balé Bandung". Éta data téh diolah ngagunakeun analisis wacana kritis model Teun A. van Dijk tina segi (1) struktur makro nu medar téma puseur, (2) superstruktur nu medar skéma, jeung (3) struktur mikro nu medar semantik, sintaksis, stilistik, jeung rétoris. Tina hasil analisis, katitén yén téma puseur dina wacana rubrik "Balé Bandung" mangrupa gambaran kajadian nu karandapan ku masarakat dina jaman kiwari, biasana témana téh mangrupa kritik sosial ti masarakat ka pamaréntahan nu keur kumawasa. Skéma nu ditepikeun dina éta wacana ditulisna ngaguluyur, lantaran dirojong ayana tingkesan jeung lalakon. Dina bagian tingkesan, judul nu dipidangkeun dikukuhan ku ayana kalimah pangukuh, sedengkeun dina bagian lalakon katémbong ayana situasi jeung koméntar ti Karno salaku nu nulisna. Ari tina segi struktur mikro mah, kapanggih réhna ieu wacana dianggap hadé disawang tina unsur semantikna, sintaksisna, stilistikna, jeung rétorisna. Dumasar hasil déskripsi jeung analisis data gé, katitén ayana karakteristik wacana kritis basa Sunda dina rubrik "Balé Bandung" nu geus ngawakilan sakabéh unsurna nalika disurahan ngagunakeun analisis wacana kritis model Teun A. van Dijk. Kecap Konci: Balé Bandung, struktur makro, superstruktur, jeung struktur mikro