RAGAM BASA LISAN JEUNG TULISAN SISWA KELAS X JURUSAN AKOMODASI PERHOTELAN SMK NEGERI 3 BOGOR TAUN PELAJARAN 2013-2014 - Prayitno, Januar (2014)
kasang tukang panalungtikan nya éta ayana ragam basa di sakola anu siswa-siswina boga kasang tukang budaya jeung basa anu beda hususna sakola SMK. Salasahiji SMK anu boga kasang tukang anu béda nya éta SMK Negeri 3 Bogor. Tujuan tina ieu panalungtikan nya éta ngadéskripsikeun ragam basa Sunda lisan dina biantara jeung ragam basa Sunda tulisan dina karangan pangalaman. Sumber data dina ieu panalungtikan nya éta 33 siswa kelas X Jurusan Akomodasi Perhotelan SMK Negeri 3 Bogor anu dibeunangkeun tina hasil angkét jeung ngaliwatan tes lisan biantara jeung tes tulis dina karangan pangalaman. Métode anu digunakeun dina ieu panalungtikan metode deskriptif. Tina hasil panalungtikan bisa dicindekkeun yén, (1) ragam basa dina biantara lolobana nya éta ragam basa teu baku tina tata basa, éjahan, jeung undak-usuk basa; (2) ragam basa dina karangan pangalaman nya éta ragam basa teu baku tina tata basa, éjahan, jeung undak-usuk basa; (3) latar makéna basa tina kasang tukang siswa kelas X Jurusan akomodasi Perhotelan nya éta ti Jawa jeung luar pulau Jawa, sanajan aya ti wewengkon Sunda rata-rata teu ngajarkeun jeung ngagunakeun basa Sunda; (4) ciri has ragam basa anu dibeunangkeun tina jejer, pasosokna, jeung ciri has basa Perhotelan. Jejer dina biantara jeung karangan pangalaman loba kabersihan jeung perhotelan. Pasosokna basa lolobana nya éta basa Indonesia, basa Malayu (Batawi), basa Inggris, jeung basa Arab. Tina ciri has basa perhotelan dibeunangkeun data 36 basa perhotelan anu ngagunakeun basa Inggris. The background of this research is the student of vocational schools who speak varied languages in schools have different background. This study aims to describe the diversity of sundanese languages spoken by students and diversity in telling experience in sundanese language. Sources of data in this study were 33 students of class X majoring in Hospitality Accommodation SMK Negeri 3 Bogor the data obtained from the questionnaire, oral interview and written test of speech of tell as experience . The method used in this research is descriptive method . From the research it can be concluded that (1) from the data obtaine the must diversity of the language. Spoken by student speech is non standard language. Interm of gramar speeliy and Undak-usuk basa Sunda; (2) the most diversity of the languages spoken by student in telling experience is non standard language in term of speech and telling experience; (3) The background of students class X majoring Accommodation Hospitality is from Java and outside of Java island , the Sunda region the average is not taught in the Sundanese language ; (4) Characterize the diversity of languages obtained the most common subject that students talked in their speechs and story telling were cleanline and hospitality. Interference word which most used in student speech and tellimg experience is Indonesian, Malayu language (Batawi), English, and Arabic. While from the language characteristic the data obtanied about 36 wonder from Hotel Accomodation term were used in english.