ASPÉK SOSIAL DINA BABASAN JEUNG PARIBASA SUNDA - Muslimah, Didah F. (2015)
Tujuan penelitian ini adalah untuk mendeskripsikan aspek-aspek sosial yang terkandung dalam babasan dan paribasa Sunda, gambaran kehidupan sosial orang Sunda dilihat dari babasan dan paribasa Sunda, serta ciri khas masarakat Sunda yang ditemukan dalam babasan dan paribasa Sunda. Metode yang digunakan dalam penelitian ini adalah metode deskriptif, dengan menggunakan teknik studi pustaka dan analisis unsur langsung. Instrumen dalam penelitian ini adalah kartu data. Hasil penelitian aspek sosial dalam babasan dan paribasa Sunda adalah sebagai berikut. Pertama, aspek sosial dalam babasan dan paribasa mencakup kelompok sosial, etika sosial, identitas sosial, stratifikasi sosial dan interaksi sosial. Kedua, kehidupan sosial orang Sunda dibentuk oleh kelompok sosial berdasarkan umur, jenis kelamin, dan kekerabatan serta memiliki stratifikasi dalam bidang ékonomi, kekuasaan, kepemimpinan, pendidikan, profesi, dan usia. Kehidupannya menjunjung gotong royong, saling membantu, masyarakatnya ramah dan menghindari perselisihan. Ketiga, ciri khas masyarakat Sunda di antaranya memiliki perhatian khusus kepada orang tua dan kehidupan rumah tangga. Mata pencaharian masyarakat didominasi oleh petani. Sikap dan sifat masyarakatnya sangat ramah, sopan, terbuka, dan sangat menjaga lisan agar tidak menyakiti hati orang lain. Kehidupan masyarakatnya dipengaruhi oleh ajaran Islam, tapi sebagian percaya kepada tahayul, jampe, ciri khas pakaiannya adalah iket atau totopong serta memelihara kuda. Kata kunci: Aspek Sosial, Babasan, Paribasa. Tujuan tina ieu panalungtikan nya éta ngadéskripsikeun aspék-aspék sosial nu kakandung dina babasan jeung paribasa Sunda, gambaran kahirupan sosial urang Sunda ditilik tina babasan jeung paribasa Sunda, sarta ciri has masarakat Sunda nu kapanggih dina babasan jeung paribasa Sunda. Métode nu digunakeun dina ieu panalungtikan nya éta déskriptif, kalawan téhnik studi pustaka jeung analisis unsur langsung. Instrumén dina ieu panalungtikan nya éta kartu data. Hasil panalungtikan aspék sosial dina babasan jeung paribasa Sunda nya éta nu ditataan ieu. Kahiji, aspék sosial dina babasan jeung paribasa ngawengku kelompok sosial, étika sosial, idéntitas sosial, stratifikasi sosial jeung interaksi sosial. Kadua, kahirupan sosial urang Sunda diwangun ku kelompok sosial dumasar umur, wanda jinis, jeung pancakaki, miboga stratifikasi dina widang ékonomi, kakawasaan, kapamingpinan, atikan, pakasaban jeung umur, kahirupanana silih tulung, gotong royong, budina soméah jeung daréhdéh sarta nyingkahan pacogrégan. Katilu, ciri has masarakat Sunda di antarana masarakat Sunda miboga panitén ka jalma anu umurna geus kolot, ka kolot (indung-bapa) jeung ka na kahirupan rumah tangga, pakasaban masarakat lolobana tatanén, sikep jeung sipat masarakatna soméah, daréhdéh, sopan tur ngajaga omongan sangkan teu matak nganyerikeun haté sarta kahirupan masarakat Sunda kapangaruhan ku ajaran Islam, tapi aya sawatara anu masih percaya kana tahayul jeung jampé, aya upacara kawinan, sok make iket atawa totopong jeung ngingu kuda. Kecap Galeuh: aspék sosial, babasan, paribasa.