AJÉN SOSIAL DINA KASENIAN SURAK IBRA DI KACAMATAN WANARAJA KABUPATÉN GARUT PIKEUN BAHAN PANGAJARAN NGAREGEPKEUN DI SMP KELAS VIII - Chairunisa, Anisa (2015)
Penelitian ini dilatarbelakangi oleh kurangnya pengetahuan masyarakat tentang kebudayaan lokal, khususnya Kesenian Surak Ibra. Oleh sebab itu, penelitian bertujuan untuk mengetahui gambaran umum tempat penelitian, sejarah, proses pertunjukan, nilai sosial yang ada dalam Kesenian Surak Ibra, dan bahan ajar yang dibuat untuk pelajaran mendengarkan bahasan kesenian daerah kelas VIII. Penelitian ini dianalisis menggunakan metode deskriptif. Data yang dikumpulkan melalui teknik studi pustaka, observasi, wawancara, dan dokumentasi. Hasil dari penelitian ini mencakup gambaran umum tempat penelitian, sejarah Kesenian Surak Ibra, proses pertunjukan Kasenian Surak Ibra, nilai sosial yang ada dalam Kesenian Surak Ibra, serta bahan ajar yang dibuat untuk pelajaran mendengarkan bahasan kesenian daerah kelas VIII. Semua hasil analisis tersebut diklasifikasikan ke dalam nilai sosial. Manfaat dari penelitian ini bisa menambah wawasan serta kebanggaan masyarakat terhadap kesenian daerahnya. Kata Kunci: Nilai Sosial, Semiotik, Kesenian Surak Ibra Kasang tukang masalah dina ieu panalungtikan nyaéta kurangna pangaweruh masarakat ngeunaan kabudayaan lokal, hususna Kasenian Surak Ibra. Ku kituna, ieu panalungtikan miboga tujuan sangkan wanoh kana gambaran umum tempat panalungtikan, sajarah, prak-prakan pagelaran, ajén sosial nu nyangkaruk dina Kasenian Surak Ibra, sarta bahan ajar pikeun pangajaran ngaregepkeun bahasan kasenian daérah kelas VIII. Ieu panalungtikan dianalisis ngagunakeun métode déskriptif. Data nu dikumpulkeun ngagunakeun téhnik studi pustaka, obsérvasi, wawancara, jeung dokuméntasi. Hasil panalungtikan ngawengku gambaran umum tempat panalungtikan, sajarah Kasenian Surak Ibra, prak-prakan Kasenian Surak Ibra, ajén sosial nu nyangkaruk dina Kasenian Surak Ibra, sarta bahan ajar nu dijieun pikeun pangajaran ngaregepkeun bahasan kasenian kelas VIII. Sakabéh hasil panalungtikan diklasifikasikeun kana ajén sosial. Mangpaat tina ieu panalungtikan nyaéta bisa nambahan pangaweruh sarta rasa reueus masarakat kana kasenian daérahna. Kecap Galeuh: Ajén Sosial, Sémiotik, Kasenian Surak Ibra