AJÉN KEARIFAN BUDAYA LOKAL KASENIAN SISINGAAN DI DÉSA CIASEM BARU KECAMATAN CIASEM KABUPATÉN SUBANG PIKEUN MEKARKEUN ATIKAN KARAKTER: Ulikan Sémiotika - Étnopédagog - Wahyuni, Ayu (2014)
Kebudayaan idéntik dengan kesenian, upacara adat, pakaian adat, cerita rakyat atau legenda dan kesusastraan. Kebudayaan juga sering dikaitkan dengan segala hal yang bersifat tradisional. Salah satu contoh kebudayaan yang ada pada masyarakat Sunda, khususnya di wilayah Desa Ciasem Baru Kecamatan Ciasem, Kabupaten Subang yaitu Kesenian Sisingaan. Kesenian Sisingaan merupakan salah satu kesenian helaran atau pawai yang berasal dari daerah Subang Jawa Barat. Dalam kesenian Sisingaan terdapat nilai-nilai yang luhung, nilai-nilai yang dimaksud adalah nilai kearifan budaya lokal berupa nilai simbolis dan nilai pendidikan karakter. Oleh sebab itu, penelitian ini diberi judul "Ajén Kearifan Budaya Lokal Kasenian Sisingaan di Désa Ciasem Baru Kecamatan Ciasem Kabupatén Subang pikeun Mekarkeun Atikan Karakter (Ulikan Sémiotika - Étnopédagogi)". Metode yang digunakan dalam penelitian ini adalah metode deskriptif. Yang dideskripsikan dalam penelitian ini adalah nilai kearifan budaya lokal dalam kesenian Sisingaan berdasarkan kajian semiotika dan etnopedagogi. Hal yang dianalisis berdasarkan unsur semiotika ada pada setiap properti yang di pakai, seperti kostum, fisik Sisingaan, alat musik, tarian, dan sesajen. Setelah dianalisis, terdapat nilai-nilai pendidikan karakter pada kesenian Sisingaan yaitu nilai religius, jujur, toleransi, kerja keras, kreatif, rasa ingin tahu, semangat kabangsaan, cinta tanah air, bersahabat/komunikatif, cinta damai, peduli lingkungan, dan peduli sosial. Fungsi yang terdapat dalam kesenian Sisingaan yaitu fungsi hiburan, alat pengesahan pranata-pranata dan lembaga-lembaga kebudayaan, serta alat pendidikan anak. Dalam penelitan ini semua hal terlihat setelah dianalisis. Kabudayaan idéntik jeung kasenian, upacara adat, pakéan adat, carita rahayat atawa legénda jeung kasusastraan. Kabudayaan ogé sok dipatalikeun jeung sagala hal nu tradisional. Salah sahiji conto kabudayaan nu nyangkaruk di masarakat Sunda, hususna di wewengkon Désa Ciasem Baru Kecamatan Ciasem, Kabupatén Subang nya éta Kasenian Sisingaan. Kasenian Sisingaan mangrupa salah sahiji kasenian hélaran atawa pawai anu asalna ti wewengkon Subang. Dina kasenian Sisingaan nyangkaruk ajén inajén anu luhung, ajén-inajén anu dimaksud nya éta ajén kéarifan lokal anu mangrupa ajén simbolis jeung ajén atikan karakter. Ku sabab kitu, ieu panalungtikan di judulan "Ajén Kearifan Budaya Lokal Kasenian Sisingaan di Désa Ciasem Baru Kecamatan Ciasem Kabupatén Subang pikeun Mekarkeun Atikan Karakter (Ulikan Sémiotika - Étnopédagogi)". Métode anu digunakeun dina ieu panalungtikan nya éta métode déskriptif. Anu didéskripsikeunana nya éta perkara ajén kearifan lokal dina Kasenian Sisingaan ditilik tina unsur sémiotika jeung étnopédagogi. Hal anu dianalisis dumasar unsur sémiotika nya éta simbol dina unggal properti anu dipaké saperti kostum/pakéan, fisik Sisingaan, waditra, igelan/tari, jeung sasajén. Sabada dianalisis, tétéla loba kapanggih ajén atikan karakter nu nyangkaruk dina Kasenian Sisingaan saperti ajén atikan karakter réligius, jujur, toléransi, kerja keras, kréatif, rasa ingin tahu, semangat kabangsaan, cinta tanah air, bersahabat/komunikatif, cinta damai, peduli lingkungan, jeung peduli sosial. Fungsi nu aya dina kasenian Sisingaan nya éta fungsi hiburan, alat pangesahan pranata-pranata jeung lembaga-lembaga kabudayaan, jeung alat atikan barudak. Ieu panalungtikan sadayana katiten sabada dianalisis.