ULIKAN SÉMIOTIK DINA UPACARA ADAT NGEUYEUK SEUREUH DI DÉSA LÉGOK KALÉR KECAMATAN PASEH KABUPATEN SUMEDANG - Suherlan, Cece (2014)
Penelitian ini berjudul "Ulikan Sémiotik dina Upacara Adat Ngeuyeuk Seureuh di Désa Légok Kalér Kecamatan Paseh Kabupaten Sumedang". Skripsi ini bertujuan untuk (1) mendeskripsikan sejarah munculnya upacara adat ngeuy euk seureuh; (2) mendeskripsikan tata cara pelaksanaan Upacara Adat Ngeuyeuk Seureuh; (3) mendeskripsikan properti-properti yang di gunakan dalam upacara adat ngeuyeuk seureuh; (4) mendeskripsikan unsur semiotik dalam upacara adat ngeuyeuk seureuh. Penelitian ini menggunakan metode deskriptif kualitatif, dengan menggunakan tekhnik telaah pustaka, observasi, wawancara, dan dokumentasi. Instrumen yang digunakan pedoman wawancara, kamera digital, hp recorder, dan handycam. Hasil penelitian yang diperoleh adalah pelaksanaan upacara adat ngeuyeuk seureuh terbagi menjadi 10 tahapan, yaitu 1) dangding manis; 2) aosan ayat suci Al-Qur'an; 3) jemplang titi pangembat rizki; 4) meulah jambé; 5) ngeuyeuk seureuh nyieun ték-ték; 6) ngodok dunya barana; 7) ngerok bulu komboy; 8) siram suci cai kajayaan; 9) dangdos; 10) ngirabkeun amparan. Selain itu, dari hasil wawancara dan analisis unsur semiotik Pierce ditemukan adanya 37 simbol, 3 ikon, dan 0 indeks. Adapun kesimpulan yang dapat diambil dari hasil penelitian yaitu hampir semua simbol mempunyai makna sebagai nasehat untuk kedua calon pengantin. Ieu panalungtikan miboga judul "Ulikan Sémiotik dina Upacara Adat Ngeuyeuk Seureuh di Désa Légok Kalér Kecamatan Paseh Kabupaten Sumedang". Skripsi ieu téh miboga tujuan pikeun (1) ngadeskripsikeun kasang tukang sajarah ayana ngeuyeuk seureuh, (2) ngadeskripsikeun iraha jeung kumaha prak-prakkan upacara adat ngeuyeuk seureuh, (3) ngadeskripsikeun naon waé pakakas (properti) nu aya dina upacara ngeuyeuk seureuh, (4) ngadeskripsikeun unsur sémiotik nu nyampak dina upacara adat. Ieu panalungtikan ngagunakeun métode déskriptif kualitatif., kalayan ngagunakeun téhnik telaah pustaka, observasi, wawancara, jeung dokumentasi. Instrumén anu digunakeun pedoman wawancara, kamera digital, hp recorder, jeung handycam. hasil ieu panalungtikan nétélakeun yén upacara adat ngeuyeuk seureuh kabagi jadi 10 tahapan nya éta: 1) bubuka mangrupa dangding manis; 2) aosan ayat suci Al-Qur'an; 3) jemplang titi pangembat rizki; 4) meulah jambé; 5) ngeuyeuk seureuh nyieun ték-ték; 6) ngodok dunya barana; 7) ngerok bulu komboy; 8) siram suci cai kajayaan; 9) dangdos; 10) ngirabkeun amparan. Salain éta, hasil tina wawancara jeung analisis unsur sémiotika Pierce aya 37 simbol, 3 ikon, jeung 0 indeks. Aya ogé kacindekan nu bis adibawa tina hasil panalungtikan nya éta hampir sakabeh simbol miboga ma'na salaku nasehat pikeun calon pangantén.