KASENIAN GENYÉ DI KABUPATÉN PURWAKARTA : Ulikan Struktural Sémiotik jeung Étnopédagogik. - Sucipto, Moch. Cahyo (2015)
Kasenian Genyé (KG) mangrupa kasenian kréasi anyar anu diciptakeun ku para seniman Purwakarta. Diciptakeunna ieu kasenian ku lantaran kacida pentingna aya hiji kasenian has Purwakarta jeung jadi kareueus Kabupatén Purwakarta. Ieu panalungtikan mibanda tujuan pikeun ngadéskripsikeun struktur, unsur sémiotik, jeung ajén-inajén étnopédagogik dinaKG di Kabupatén Purwakarta. Métode anu digunakeun dina ieu panalungtikan nyaéta deskriptif pamarekan kualitatif. Tina hasil panalungtikan kapanggih: (1) struktur dina KG nyaéta runtuyan kagiatan KG, latar tempat gelarna KG, palaku, waktu gelarna, gerak tari, waditra, jeung pakakas jeung kostum. (2) unsur sémiotik dina KG anu dipedar tina nyaéta ikon, indéks, jeung simbol nyampak dina kostum, waditra, fisik, pakakas jeung dina igelan. (3) ajén-inajén étnopédagogik anu nyampak dina KG nyaéta genep moral manusa (moral manusa ka pangeran, moral manusa ka dirina, moral manusa ka manusa, moral manusa ka alam, moral manusa ka waktu, jeung moral manusa dina ngahontal kasugemaan lahir batin), catur diri insani (luhung élmuna, pengkuh agamana, jembar budayana, jeung rancagé gawéna), jeung gapura panca waluya (cageur, bageur, bener, pinter, jeung singer). Sabada dianalisis, KG mangrupa kasenian anu mibanda struktur anu lengkep ku lantaran diwangun ku sababaraha wanda kasenian. Salian ti éta, ieu kasenian mibanda tanda-tanda tur euyeub ku ajén-inajén atikan anu patalina jeung pola hirup masarakat anu beresih boh lahir boh batin. Saran tina ieu panalugtikan ditujukeun ka sababaraha pihak, nyaéta: (1) lembaga atikan; (2) guru; (3) siswa; jeung (4) masarakat. Kesenian Genyé (KG) merupakan kesenian kréasi baru yang diciptakan oleh para seniman Purwakarta. Diciptakannya kesenian ini karena penting sekali ada suatu kesenian has Purwakarta dan jadi kebanggaan Kabupaten Purwakarta. penelitian ini bertujuan untuk mendeskripsikan struktur, unsur sémiotik, dan nilai-nilai etnopedagogik dalamKG di Kabupaten Purwakarta. Metode yang digunakan dalam penelitian ini yaitu deskriptif pendekatan kualitatif. Dari hasil penelitian ditemukan: (1) struktur dalam KG terdapat sejarah KG, tahapan kegiatan KG, latar tempat KG, pelaku, waktu gelarnya, tarian, musik, dan peralatan dan kostum. (2) unsur sémiotik dalam KG berupa ikon, indéks, dan simbol yang terdapat pada kostum, music, fisik peralatan dan kostum, serta pada tarian.(3) nilai-nilai étnopédagogik yang terdapat pada KG ada enam moral manusa (moral manusia ke Tuhan, moral manusia ke dirinya, moral manusia ke manusia, moral manusia ke alam, moral manusa ke waktu, dan moral manusa dalam mencapai katenangan lahir batin), catur diri insani (tinggi ilmunya, ta'at agamanya, berbudaya, dan terampil); serta gapura panca waluya (sehat, baik, benar, pinter, dan aktif). Setelah dianalisis, KG merupakan kesenian yang mempunyai struktur yang lengkap karena dibentuk oleh beberapa jenis kesenian. Selain itu, kesenian ini mempunyai tanda-tanda dan penuh oleh nilai-nilai pendidikan yang berkaitan dengan pola hidup masyarakat yang bresih baik lahir maupun batin. Saran dari penelitian ini ditujukan kepada beberapa pihak, yaitu: (1) lembaga pendidikan; (2) guru; (3) siswa; dan (4) masyarakat