KANDAGA KECAP DINA KARANGAN NARASI MURID SAKOLA DASAR PIKEUN BAHAN PANGAJARAN MACA : Tilikan Léksikologi jeung Psikolinguistik di SDN Galunggung Kecamatan Tawang Kota Tasikmalaya - Hapsah, Leli Salimatul (2015)
Prinsip pangajaran basa nya éta ngajarkeun murid parigel maké basa. Kuantitas jeung kualitas kaparigelan basa bisa témbong di antarana tina kandaga kecapna. Panalungtikan ngeunaan kandaga kecap dilaksanakeun kusabab kurangna panalungtikan ngeunaan kandaga kecap nu dilaksanakeun di sakola dasar. Ieu panalungtikan miboga tujuan pikeun mikanyaho jeung ngadéskripsikeun tilu hal nya éta wanda kandaga kecap nu aya dina karangan narasi murid sakola dasar, kekecapan dina karangan narasi murid sakola dasar patalina jeung kamekaran umur murid, sarta karangan narasi anu bisa dipaké pikeun bahan pangajaran maca. Panalungtikan anu dilaksanakeun ngagunakeun pamarekan kualitatif. Métode anu digunakeun nya éta métode déskriptif.Téknik analisis data ngagunakeun téknik analisis unsur langsung. Tina 16 karangan kapanggih aya 650 kecap anu frékuénsi makéna 2520 kecap. Sabadana dilakukeun analisis ngeunaan wanda kandaga kecapna kapanggih aya 216 kecap dasar. Salian ti kecap dasar kapanggih wangun kecap anyar jeung kecap pancén. Wangun kecap anyar lobana aya 74 kecap. Sedengken kecap pancén lobana aya 126 kecap.Tina karangan narasi anu ditulis ku murid sakola dasar rélatif luyu jeung kamekaran umur murid. Hal ieu témbong tina 650 kecap ngan 10 kecap anu dianggap asup kana kekecapan pikeun panyatur déwasa. Tina 16 karangan anu ditulis ku murid sakola dasar aya 5 karangan anu dianggap cocog pikeun bahan pangajaran maca ditilik tina tingkat interferensina jeung alur karangan narasina. Prinsip pengajaran bahasa yaitu mengajarkan murid terampil berbahasa. Kuantitas dan kualitas keterampilan berbahasa dapat dilihat dari kuantitas dan kualitas kosakata yang dikuasai. Kurangnya penelitian mengenai kosakata murid sekolah dasar menjadi landasan pelaksanaan penelitian ini. Tujuan pelaksanaan penelitian yaitu untuk mengetahui dan mendeskripsikan tiga hal yaitu jenis kosakata dalam karangan narasi murid sekolah dasar, kesesuaian kosakata dengan perkembangan umur murid sekolah dasar, dan karangan narasi yang dapat dijadikan bahan pengajaran membaca. Penelitian ini menggunakan pendekatan kualitatif. Metode penelitian yang digunakan yaitu metode deskriptif. Teknik analisis data menggunakan teknik analisis unsur langsung. Dari 16 karangan ditemukan 650 kata dengan frekuensi penggunaan sebanyak 2520 kata. Setelah dilakukan analisis terhadap jenis kosakata ditemukan data kata dasar sebanyak 216 kata, bentukan kata baru sebanyak 74 kata, dan kata tugas sebanyak 126 kata. Dari karangan narasi yang ditulis oleh murid sekolah dasar relatif sesuai dengan perkembangan umur murid. Hal ini dapat dilihat dari 650 kata hanya 10 kata yang dianggap termasuk kata-kata untuk penutur dewasa. Dari 16 karangan yang ditulis murid sekolah dasar terdapat 5 karangan yang dianggap sesuai untuk bahan pengajaran membaca dilihat dari tingkat interferensi dan alur karangan narasi. The principle of language teaching that is to teach student skilled speaking. The quantity and quality of language skill can be seen from the quantity and quality of the vocabulary which is controlled. A lack of vocabulary research of student in elementary school have been base of this research.The purpose of the research is to know and described three things that is kind of vocabulary in a narrative text of students in elementary school, the vocabulary of conformity with the development of the age of elementary school students, and a narrative text that can be used as teaching materials read. This research used a qualitative approach. Research methodology used descriptive method. The analysis technique used immediate constituent analysis. From 16 texts have been found 650 words with 2520 words frequences in use. After analysis of the kind of vocabulary, researcher found 216 basic words, 74 new word forms, and 126 words of particles. Narrative texts written by sudents of elementary school the basis of relatively according to the age development. This is can be seen from 650 words only 10 words according to adult speaker. From 16 narrative texts have been found 5 texts that relatively conformity to be teaching materials read seen from interfeerence and plot of narrative text.