KECAP PANYAMBUNG DINA SURAT PRIBADI SISWA KELAS VIII-C SMPN 45 BANDUNG TAUN AJARAN 2014-2015 - Lestari, Anisa (2015)
Penelitian ini dilatarbelakangi oleh masalah yang ada di lapangan, yaitu kata sambung apa saja yang muncul ketika siswa membuat surat pribadi. Tujuannya adalah untuk mendeskripsikan masalah kata sambung bahasa Sunda yang terdapat dalam hasil surat pribadi siswa berdasarkan bentuk, fungsi, ma'na, serta kesalahan pemakaiannya. Metode yang digunakan dalam penelitian ini adalah metodé deskriptif. Untuk mengumpulkan data digunakan tes. Instrumen yang digunakan untuk mengumpulkan data adalah lembaran tes dan kartu data. Sumber data penelitian ini adalah siswa kelas VIII-C SMPN 45 Bandung tahun ajaran 2014-2015. Dari hasil analisis data ditemukan (1) 43 kata sambung yang frekuensi penggunaannya 304 kali; (2) bentuk kata sambung (kata sambung salancar dan jembar); (3) fungsi kata sambung (setara, tidak setara); (4) makna kata sambung (waktu, jumlah, penegasan, lanjutan, guna, pertentangan, pilihan, tujuan, sebab, pengakuan, akibat, penerang, sarat, hasil, dan perbandingan); dan (5) kesalahan pemakaian kata sambung. Hasil peneitian ini bisa dijadikan pengetahuan dan tambahan ilmu untuk siswa, guru maupun masyarakat tentang kata sambung yang ada dalam surat pribadi siswa Kasang tukang dina ieu panalungtikan nyaéta kecap payambung naon wae anu kapanggih nalika siswa ngajieun surat pribadi. Ieu panalungtikan teh mibanda tujuan pikeun ngadeskripsikeun masalah kecap panyambung bahasa Sunda nu aya dina surat pribadi siswa dumasar kana jihat wangun, fungsi, ma'na, jeung kasalahanana. Metode nu di gunakeun nya eta metode deskriptif. Pikeun ngumpulkeun data di gunakeun tes. Instrumen nu di gunakeun pikeun ngumpulkeun data nya eta lembaran tes jeung kartu data. Sumber data ieu panalungtikan nya eta siswa kelas VIII-C SMPN 45 Bandung taun ajaran 2014-2015. Tina hasil analisis data kapanggih (1) 43 kecap panyambung anu miboga frekuensi 304 kali; (2) wangun kecap panyambung; (3) Fungsi kecap panyambung; (4) ma'na kecap panyambung; kasalahan make na. Hasil tina ieu panalungtikan bisa di jadikeun tambahan elmu pangaweruh pikeun siswa, guru, atawa masarakat ngeunaan kecap panyambung nu aya dina surat pribadi siswa. This research is conducted due to the problems existed in the field, namely any conjunction that arises to the student while they made personal letter. The research aims to describe the problems of Sundanese conjunction that existed in the results of student' personal letter based on the form, function, meaning and theirs Usage error.The method that is used in this research is descriptive method. To collect the data, tests are used. The instruments used to collect the data are test papers and data card. The source data of this research is the student in VIII-C SMPN 45 Bandung in the year study of 2014-2015.Regarding to data analysis founded that (1) 43 conjunction words frequently used 304 times; (2) the form of conjunction (salancar and jembar conjunction words); (3) the functions of conjunction words (equal, unequal) ; (4) the meaning of conjunction words (time, total, emphasizing, continuity, order, conflict, choice, purpose, cause, recognition, effect, lights, full, results, and comparison); and (5) usage errors of the conjunctions.The results of this research migh be comprehension and enrich the knowledge of the students, teachers and community regarding the conjunctions existed in the student personal letter.