Tradisi Ngaruat Jagat Di Désa Situraja Kecamatan Situraja Kabupatén Sumedang : ulikan semiotik - Pradja, Wahyudi Eka (2015)
Skripsi ini menjelaskan salah satu upacara ritual (zaman dahulu) yaitu tradisi ngaruat jagat dengan maksud untuk meminta keselamatan kepada Tuhan, yang dilaksanakeun sehabis panen, di Kabupaten Sumedang Jawa Barat. Tujuan penelitian ini adalah untuk mendeskripsikan: (1) sejarah tradisi ngaruat jagat; (2) pelaksanaan tradisi ngaruat jagat; (3) tujuan dan manfaat tradisi ngaruat jagat; dan (4) analisis unsur semiotik yang terdapat di dalam tradisi tersebut. Metode yang digunakan dalam penelitian ini adalah metode deskriptif-kualitatif, dengan menggunakan teknik studi pustaka, observasi, wawancara, dan dokumentasi. Instrumen yang digunakan dalam penelitian ini adalah pedoman wawancara, format observasi, dan alat rekam. Hasil yang diperoleh dari penelitian ini adalah: Masyarakat Desa Situraja bisa dikatakan sebagai masyarakat yang kaya akan kebudayaan. Sejarah tradisi ngaruat jagat di Desa Situraja berkaitan erat dengan sesepuh-sesepuh dahulu yang membangun desa tersebut. Terdapat 32 unsur semiotik yang ditemukan di dalam tradisi ngaruat jagat, yaitu terdiri dari 4 ikon, 8 indeks, dan 20 simbol, baik dalam pelaksanaannya, maupun dalam sesajen, dan alat kesenian yang digunakannya. Sebagai usaha dalam melestarikan budaya tradisi, penelitian ini merupakan salah satu acuan agar masyarakat lebih bisa mengetahui kebudaya Sunda. Saran yang ditujukan kepada Disparbud Kabupaten Sumedang beserta masyarakat Sumedang khususnya, agar tetap bisa melestarikan tradisi yang ada di masyarakat. Skripsi ieu ngajelaskeun salah sahiji upacara ritual dina jaman baheula nya éta tradisi ngaruat jagat anu miboga maksud pikeun ménta kasalametan ka Pangéran (Allah), anu biasana dilaksanakeun sabada réngséna panén, di Kabupatén Sumedang Jawa Barat. Tujuan panalungtikan ieu nya éta pikeun ngadéskripsikeun: (1) sajarah ayana tradisi ngaruat jagat; (2) prak-prakan tradisi ngaruat jagat; (3) tujuan jeung mangpaat tradisi ngaruat jagat; sarta (4) analisis unsur sémiotik dina tradisi ngaruat jagat. Métode anu digunakeun dina ieu panalungtikan nya éta métode deskriptif-kualitatif, sarta ngagunakeun téhnik studi pustaka, obsérvasi, wawancara, sarta dokuméntasi. Instrumén anu digunakeun dina ieu panalungtukan nya éta pedoman wawancara, format obsérvasi, sarta alat rekam. Hasil tina panalungtikan ieu nya éta: Masarakat Désa Situraja bisa disebut masarakat anu euyeub ku kabudayaan. Sajarah tradisi ngaruat jagat di Désa Situraja teu leupas tina kahadéan kolot-kolot baheula anu ngabangun éta lembur. Aya 32 unsur sémiotik anu kapanggih dina tradisi ngaruat jagat, nya éta 4 ikon, 8 indeks, sarta 20 simbol, tina prak-prakanana, tina sasajén, sarta tina alat kasenian anu digunakeun. Salaku usaha pikeun ngamumulé budaya tradisi, panalungtikan ieu jadi salah sahiji panggeuing masarakat sangkan leuwih mikanyaho budaya Sunda. Saran pangjurung ka Disparbud Kabupatén Sumedang sarta masarakat Sumedang hususna, supaya tetep bisa ngamumulé tradisi anu aya di masarakat. This paper describes one of ritual (ancient) that is the tradition of the ngaruat jagat with the purpose to request safety to God, carried out after harvest in Sumedang West Java. The purpose of this study was to describes: 1) history tradition of ngaruat jagat, 2) implementation of the ngaruat jagat tradition, 3) semiotic destination of the ngaruat jagat tradition, 4) elemental analysis of semiotic in the ngaruat jagat tradition. The method used in this study are descriptive- kualitatif method, with used mechanical literature, observation, interview and documentation. The instrument used in this study is interview guide, form observation, and recording equipment. The result form this study are: Situraja villagers can be said as a community that is rich in culture. The history of ngaruat jagat traditon in Situraja village closely related of the first elders of the village. There are 32 elements of the semiotic were found in ngaruat jagat tradition which consists of 4 icons, 8 index, 20 symbol, either in implementation and in offering and the tools used art in an effort to proserve the traditional culture.This study one of a reference so that move people can know the sundanese culture. Suggestions addressed to Disparbud Sumedang, and Sumedang society, that can still preserve the tradition that exist in society.