ANALISIS WAWACAN PANJI WULUNG PIKEUN ALTERNATIF BAHAN PANGAJARAN DI KELAS XII SMK : Tilikan Struktural jeung Étnopédagogik - Purwanti, Noviana (2015)
Kasang tukang ieu panalungtikan nya éta lantaran wawacan geus jarang dipikawanoh, wawacan geus jarang dibaca masarakat. Nu ngarang wawacan ogé geus jarang kitu deui buku-buku wawacan geus hésé kapanggihna. Tujuan ieu panalungtikan nya éta medar ngeunaan wawacan. Anapon anu dianalisis ngawengku: (1) struktur formal Wawacan Panji Wulung,(2) struktur naratif Wawacan Panji Wulung, (3) unsur étnopédagogik Wawacan Panji Wulung (4) jeung bahan pangajaran di kelas XII SMK. Pukeun ngahontal tujuan di luhur, ieu panalungtikan ngagunakeun pamarekan kualitatif, métode déskriptif analisis, kalawan téhnik anu digunakeun nya éta study pustaka. Dumasar hasil panalungtikan ngeunaan struktur jeung étnopédagogik bisa dicindekkeun yén téma anu kapanggih dina Wawacan Panji Wulung nya éta rata-rata téma kemanusaan. Palaku utamana nya éta Radén Panji Lembu Wulung sarta anu marenganna lolobana protagonis. Alur anu tiheula pandeuri atawa campuran. Latar tempat anu kapanggih nya éta di karajaan saperti di Sokadana, Cempa jeung Gilingwesi. Puseur implengan dina Wawacan Panji Wulung nya éta pangarang jadi jalma katilu teu kawatesanan sabab pangarang jadi palaku utama sarta jadi palaku kadua. gaya basana basajan sarta loba maké paribasa. Struktur atikan karakter anu kapanggih aya 13, diantarana nya éta, sumanget kabangsaan, jjur, ngahargaan préstasi, réligi, toléransi, disiplin, kerja keras, démokrasi, rasa ingin tahu, mandiri, paduli sosial, komunikasi/bersahabat jeung tanggung jawab. Sabada dianalisis Wawacan Panji Wulung téh cocog pikeun alternatif bahan pangajaran di Kelas XII SMK lantaran bisa jadi picontoeun jeung pienteungeun dina kahirupan. Penelitian ini dilatarbelakangi oleh wawacan yang tidak dikenal dan jarang dibaca, dilihat di masyarakat serta pengarang dan buku-buku wawacan yang sudah jarang ditemukan. Oleh sebab itu penulis meneliti mengenai wawacan. Adapun tujuan penelitian ini adalah: (1) mendeskripsikan struktur naratif Wawacan Panji Wulung, (2) mendeskripsikan struktur formal Wawacan Panji Wulung, (3) mendeskripsikan unsur etnopedagogik, (4) dan mendeskripsikan bahan pembelajaran untuk di kelas XII SMK. Untuk mencapai tujuan tersebut, penulis meneliti menggunakan pendekatan kualitatif, metode deskriptif dan tehnik yang digunakan adalah studi pustaka. Berdasarkan hasil penelitian, analisis struktur dan etnopedagogik yang ditemukan adalah: tema dalam Wawacan Panji Wulung ini adalah tema kemanusiaan yaitu tema yang menjunjung tinggi martabat manusia dan pepatah orang tua kepada anaknya. Tokoh utama dalam Wawacan Panji Wulung adalah Raden Panji Lembu Wulung dan tokoh keduanya banyak didukung oleh tokoh protagonis seperti Andayaningrat, Tunjungsari, Patih Sokadana, Dewakeswari, Daeng Bramani, Janggala dan Janggali. Alur yang digunakan dalam cerita Wawacan Panji Wulung adalah alur campuran. Latar tempat yang dijelaskan dalam cerita diantarananya Kerajaan Sokadana, Kerajaan Cempa, dan Kerajaan Gilingwesi. Sudut pandang dalam cerita ini adalah orang ketiga tak terbatas, karena pengarang disini berperan menjadi beberapa tokoh seperti menjadi Panji Wulung dan Andayaningrat. Gaya bahasa yang dipakai basajan atau sederhana, dan banyak mempergunakan peribasa Sunda dalam cerita. Terdapat 13 pendidikan karakter yang ada dalam wawacan. Adapun pendidikan karakter dalam cerita ini adalah semangat kebangsaan, jujur, menghargai préstasi, religi, toleransi, disiplin, kerja keras, demokrasi, rasa ingin tahu, mandiri, peduli sosial, komunikasi/bersahabat, dan tanggung jawab. Setelah dianalisis Wawacan Panji Wulung dapat dijadikan salah satu alternatif bahan pembelajaran di Kelas XII SMK dan dapat menjadi contoh dan cerminan dalam kehidupan sehari hari.