DÉIKSIS ANAFORIS JEUNG DÉIKSIS KATAFORIS DINA CARPON MAJALAH MANGLÉ - Rahayu, Nessa Fauzy (2015)
Panalungtikan ieu miboga tujuan pikeun nganalisis jeung ngadéskripsikeun déiksis anaforis jeung déiksis kataforis anu kapanggih dina sumber data dumasar (1) tipena, (2) posisina, (3) wangun, (4) acuanna. Metode anu digunakeun dina ieu panalungtikan nyaéta métode déskriptif, instrumen anu digunakeunana nyaéta kartu data. Téhnik anu digunakeun dina ngumpulkeun data digunakeun nyaéta téhnik téks atawa téhnik ulikan pustaka. Dumasar kana hasil panalungtikan, tina 14 judul carpon Sunda anu dianalisis, kapanggih 182 data déiksis anu kabagi jadi tipe kapanggih 76 (41,75%) déiksis endoforis anaforis intrakalimah, 106 (58,24%) déiksis éndoforis kataforis intrakaimah. Dumasar posisina, kapanggih 76 (41,75%) déiksis anaforis jeung 106 (58,24%) déiksis kataforis. Dumasar wandana, kabagi jadi 10 (5,50%) déiksis anaforis persona, 13 (7,14%) déiksis kataforis persona, déiksis kataforis témporal 14 (7,70%), déiksis anaforis lokatif 3 (1,64%), déiksis kataforis lokatif 1 (0,54%), déiksis anaforis umum 7 (3,84%), déiksis kataforis umum 37 (20,32%), déiksis anaforis hal/cara 3 (1,64%), déiksis kataforis hal/cra 3 (1,64%), déiksis anaforis jumlah 2 (1,10%), sarta déiksis kataforis jumlah 2 (1,10%). Pamungkas dumasar acuanna, kabagi kana 40 (21,98%) déiksis anaforis kecap barang, 58 (31,87%) kataforis kecap barang, 36 (19,79%) anaforis frasa barang, sarta 48 (26,38%) kataforis frasa barang. Penelitian ini bertujuan untuk mendeskripsikan dan menganalisis déiksis anaforis dan déiksis kataforis yang terdapat dalam sumber data berdasarkan (1) tipenya, (2) posisinya, (3) bentuk, (4) acuannya. Metode yang digunakan dalam penelitian ini adalah metode deskriptif, instrumen yang digunakan yaitu kartu data, dan tehnik yang digunakan dalam pengumpulan data dalam penelitian ini adalah tehnik teks atau tehnik ulikan pustaka. Berdasarkan dari hasil penelitian, dari 14 judul cerpen Sunda yang dianalisis, ditemukan 182 data deiksis yang terbagi atas tipe ditemukan 76 (41,75%) deiksis endoforis anaforis intrakalimah, 106 (58,24%) deiksis endoforis kataforis intrakalimah. Berdasarkan posisinya, ditemukan 76 (41,75%) déiksis anaforis dan 106 (58,24%) déiksis kataforis. Berdasarkan bentuknya, terbagi 10 (5,50%) déiksis anaforis persona, 13 (7,14%) déiksis kataforis persona, déiksis kataforis temporal 14 (7,70%), déiksis anaforis lokatif 3 (1,64%), déiksis kataforis lokatif 1 (0,54%), déiksis anaforis umum 7 (3,84%), déiksis kataforis umum 37 (20,32%), déiksis anaforis hal/cara 3 (1,64%), déiksis kataforis hal/cara 3 (1,64%), déiksis anaforis jumlah 2 (1,10%), dan déiksis kataforis jumlah 2 (1,10%). Yang terakhir berdasarkan acuannya, terbagi dalam 40 (21,98%) anaforis kecap barang, 58 (31,87%) kataforis kecap barang, 36 (19,79%) anaforis frasa barang, dan 48 (26,38%) kataforis frasa barang.