HUKUM ADAT KASEPUHAN CIPTAGELAR: POLA RASIONALITAS DINA NANJEURKEUN KETAHANAN PANGAN - Sutanandika, - (2014)
Ieu panalungtikan téh mangrupa panalungtikan budaya nu ngaguar jeung hukum adat nu nyangkaruk dina kahirupan di Kasepuhan Ciptagelar. Anu jadi kasang tukang ieu panalungtikan nya eta, utamana mah perluna kaguar kumaha tradisi masarakat adat wewengkon Ciptagelar dina prakprakan tani paré. Naon sababna eta tradisi bisa tahan nepi ka kiwari. Metodologi panalungtikan anu digunakeun pikeun ngahontal eta tujuan nya eta metode deskriptif. Data-data anu diperlukeun nya eta kaayaan atawa ngeunaan tata cara tani anu kiwari keur lumangsung. Teknik ngumpulkeun data anu digunakeun utamana mah aya dua rupa, nya eta observasi jeung wawancara. Observasi digunakeun waktu nyaksian kagiatan gawe tani jeung barang-barang pakakas tani. Tina hasil panalungtikan dicindekkeun yen hukum adat nu dipageuhan ku ajen-inajen kajembaran adat (local wishdom) jadi pamageuh sikep masarakat adat dina ngokolakeun polah tani paré. Aya pola rasionalitas antara hukum adat minangka aturan, masarakat, jeung religiusitas nu aya di Ciptagelar kana ketahanan pangan. Ieu model masarakat bisa dijadikeun conto pikeun ngawujudkeun deui masarakat anu mandiri dina widang pangan, teknologi, listrik, jeung budaya