AJÉN ÉSTÉTIKA DINA KASENIAN TOPÉNG BANJÉT "PENDUL" DI DÉSA LEMAHDUHUR KECAMATAN TEMPURAN KABUPATÉN KARAWANG PIKEUN BAHAN PANGAJARAN BAHASAN BUDAYA DI SMA KELAS XI - Arief, Fajriansyah Noviar (2015)
Penelitian ini dilatarbelakangi oleh kurangnya pengetahuan masyarakat Sunda tentang kesenian Topeng Banjet "Pendul" yang dianggap mempunyai nilai-nilai yang bisa dijadikan pedoman hidup oleh masyarakat di sekitarnya. Tujuan diadakannya penelitian ini yaitu untuk mengetahui: gambaran kesenian Topeng Banjet "Pendul", unsur-unsur seni yang ada dalam kesenian Topeng Banjet "Pendul", nilai estetika yang terkandung di dalamnya, dan penerapan hasil penelitian kesenian Topeng Banjet "Pendul" untuk bahan pembelajaran bahasan budaya di SMA kelas XI. Metode yang digunakan dalam penelitian ini yaitu metode deskriptif kualitatif. Teknik pengumpulan data dalam penelitian ini menggunakan studi pustaka, observasi, wawancara, dan studi dokumentasi. Hasil dari penelitian ini adalah: (1) gambaran kesenian Topeng Banjet "Pendul" yang mencakup asal-usul, pementasan, perkembangan, penghargaan, dan fungsinya tidak lepas dari sosok Abah Sairan sebagai pendirinya; (2) unsur seni yang ada dalam kesenian Topeng Banjet "Pendul", yaitu seni rupa (busana), seni musik, seni tari, dan seni drama; (3) nilai estetika yang terkandung dalam kesenian Topeng Banjet "Pendul" mencakup nilai estetis atau nilai murni dan nilai ekstra estetis atau nilai tambahan; (4) hasil penelitian bisa dijadikan bahan pembelajaran bahasan budaya di SMA kelas XI mengenai "Nilai Estetika dalam Kesenian Topeng Banjet Pendul di Desa Lemahduhur Kecamatan Tempuran Kabupaten Karawang". Kata Kunci: Nilai Estetika, Kesenian Topeng Banjet "Pendul", Bahan Pembelajaran. Panalungtikan ieu didasaran ku héngkérna pangaweruh masarakat Sunda kana kasenian Topéng Banjét "Pendul" anu dipercaya miboga ajén-ajén nu bisa dijadikeun padoman hirup ku masarakat sabudeureunana. Udagan diayakeunna ieu panalungtikan nya éta pikeun mikanyaho: gambaran kasenian Topéng Banjét "Pendul", unsur-unsur seni nu nyampak dina kasenian Topéng Banjét "Pendul", ajén éstétika nu aya di jerona, jeung larapna hasil panalungtikan kasenian Topéng Banjét "Pendul" pikeun bahan pangajaran bahasan budaya di SMA kelas XI. Metodeu anu digunakeun dina ieu panalungtikan, nya éta metodeu déskriptif kualitatif. Téhnik ngumpulkeun data dina ieu panalungtikan ngagunakeun studi pustaka, observasi, wawancara, jeung studi dokuméntasi. Hasil tina panalungtikan ieu nya éta: (1) gambaran kasenian Topéng Banjét "Pendul" anu ngawengku asal-muasal, pintonan, kamekaran, layang pangajén, jeung pungsina teu leupas ti sosok Abah Sairan salaku nu ngadegkeunana; (2) unsur seni nu nyampak dina kasenian Topéng Banjét "Pendul", nya éta seni rupa (busana), seni musik, seni tari, jeung seni drama; (3) ajén éstétika anu nyangkaruk dina kasenian Topéng Banjét "Pendul" ngawengku ajén éstétis atawa ajén murni jeung ajén ékstra éstétis atawa ajén tambahan; (4) hasil panalungtikan bisa dijadikeun bahan pangajaran bahasan budaya di SMA kelas XI ngeunaan "Ajén Éstétika dina Kasenian Topéng Banjét Pendul di Désa Lemahduhur Kecamatan Tempuran Kabupatén Karawang". Kecap Galeuh: Ajén Éstétika, Kasenian Topéng Banjét "Pendul", Bahan Pangajaran.