ASPÉK SOSIOLOGI SASTRA DINA KUMPULAN CARPON JAJATÉN NINGGANG PAPASTÉN KARYA YUS RUSYANA PIKEUN BAHAN PANGAJARAN DI SMA - Nurdin, Iman (2015)
Skripsi ini berjudul "Aspék Sosiologi Sastra dina Kumpulan Carpon Jajatén Ninggang Papastén karya Yus Rusyana pikeun Bahan Pangajaran di SMA", di dalamnya mengkaji persoalan aspék sosiologi sastra dalam buku kumpulan cerpen Jajatén Ninggang Papastén karya Yus Rusyana yang ditujukan untuk bahan ajar di SMA. Menurut Wellek & Warren, aspek sosiologi sastra meliputi sosiologi pengarang, sosiologi karya, dan sosiologi pembaca. Penelitian ini dilaksanakan untuk mengungkap hubungan yang pasti di antara keterkaitan pengarang, karya, dan lingkup sosial masyarakat yang menyertainya. Untuk mencapai tujuan tersebut, metode yang digunakan ialah metode deskriptif-analitik, yaitu metode untuk mendeskripsikan data-data, kemudian menafsirkan objek penelitian berdasarkan data-data tersebut. Teknik yang digunakan ialah teknik wawancara, studi analisis data, dan studi pustaka. Maka hasil yang diperoleh dari penelitian ini ialah: (1) proses kreatif Yus Rusyana dalam mencipta karya, ternyata tidak dapat dipisahkan dari kehidupan interaksi sosialnya; (2) gagasan yang terkandung dalam kumpulan cerpen Jajatén Ninggang Papastén ialah tentang kehidupan sosial kemasyarakatan, secara khusus kehidupan sosial ménak dan masyarakat kecil, kepemimpinan dan juga religiusitas; (3) keberadaan buku kumpulan cerpen Jajatén Ninggang Papastén karya Yus Rusyana di tengah-tengah masyarakat telah menimbulkan dampak yang positif. Dalam pandangan para kritikus sastra sebagai perwakilan masyarakat ahli, karya Yus Rusyana merupakan karya realis yang berat dalam segi ide. Kenyataan cerita kehidupan yang ada dibalut dengan pemilihan kata-kata puitis yang dituangkan dalam sebuah karangan; (4) aplikasi hasil penelitian aspek sosiologi sastra untuk bahan ajar di SMA. Dari penelitian ini dapat disimpulkan bahwa buku kumpulan cerpen Jajatén Ninggang Papastén karya Yus Rusyana, mencerminkan bagaimana seharusnya pemimpin bersikap terhadap rakyatnya. Saran untuk penelitian selanjutnya ialah agar kajian terhadap ketiga aspek sosiologi sastra dapat dilakukan lebih mendalam demi kepentingan pendidikan di sekolah. Kata kunci: Jajatén Ninggang Papastén, sosiologi sastra, bahan ajar Ieu skripsi dijudulan "Aspék Sosiologi Sastra dina Kumpulan Carpon Jajatén Ninggang Papastén karya Yus Rusyana pikeun Bahan Pangajaran di SMA", dijerona maluruh ngeunaan aspék sosiologi sastra dina buku kumpulan carpon Jajatén Ninggang Papastén karya Yus Rusyana anu ditujukeun pikeun bahan pangajaran di SMA. Nurutkeun Wellek & Warren, aspék sosiologi sastra ngawéngku sosiologi pangarang, sosiologi karya, jeung sosiologi nu maca. Ieu panalungtikan dilaksanakeun pikeun nyangking gambaran nu jéntré di antara hubungan pangarang, karya, jeung lingkungan sosial masarakatna. Pikeun ngahontal éta tujuan, ieu panalungtikan ngagunakeun métode déskriptif-analitik, ieu métode digunakeun pikeun ngadéskripsikeun data-data, tuluy napsirkeun objék panalungtikan dumasar kana data nu kapanggih. Téhnik nu digunakeun dina ieu panalungtikan nyaéta téhnik wawancara, studi analisis data, jeung studi pustaka. Hasil anu kacangking tina ieu panalungtikan nyaéta: (1) prosés anu dilakonan Yus Rusyana dina nyiptakeun karyana, teu bisa dipisahkeun jeung kahirupan interaksi sosialna; (2) kumpulan carpon Jajatén Ninggang Papastén ngamuat gagasan-gagasan ngeunaan kahirupan sosial masarakat, sacara husus kahirupan sosial ménak jeung masarakat leutik, kapamingpinan jeung réligiusitas; (3) buku kumpulan carpon Jajatén Ninggang Papastén karya Yus Rusyana geus nimbulkeun pangaruh nu positif di masarakat. Nurutkeun sawangan para kritikus sastra salaku wawakil masarakat ahli, karya Yus Rusyana minangka karya réalis anu beurat dina ideu. Kanyataan kajadian anu aya di masarakat ditarétés deui ku kekecapan puitis anu ngajanggélék jadi karangan; (4) aplikasi hasil panalungtikan aspék sosiologi sastra pikeun bahan pangajaran di SMA. Tina hasil panalungtikan bisa dicindekkeun yén buku kumpulan cerpen Jajatén Ninggang Papastén karya Yus Rusyana jadi eunteung kumaha sikep pamingpin anu sakuduna. Saran pikeun panalungtikan satuluyna, nyaéta sangkan talaah kana katilu aspék sosiologi sastra bisa dilaksanakeun leuwih teleb tur mundel pikeun bahan pangajaran di sakola. Kata kunci: Jajatén Ninggang Papastén, Sosiologi Sastra, bahan pangajaran