PATALI ANTARA MINAT JEUNG SIKEP SISWA KANA KAMAMPUH UNDAK-USUK BASA SUNDA :Tilikan Déskriptif Analitik Korélasi di Kelas X 9 SMAN 9 Bandung Taun Ajaran 2012/2013 - Nurmayatini, Evi (2013)
Penelitian ini dilatarbelakangi oleh rendahnya kemampuan undak-usuk basa Sunda siswa dalam pelajaran bahasa Sunda. Berdasarkan permasalahan dan tujuannya, dideskripsikan tentang korelasi antara minat belajar dan sikap berbahasa terhadap kemampuan undak-usuk basa Sunda siswa kelas X 9 SMAN 9 Bandung. Metode yang digunakan adalah metode deskriptif analitis korelasional. Teknik yang digunakan adalah teknik angket dan tes. Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui seberapa besar pengaruh minat dan sikap terhadap kemampuan undak-usuk basa Sunda siswa. Pada hasil penelitian ini dapat diinformasikan bahwa pada umumya siswa mempunyai minat dan sikap yang positif. Artinya siswa mempunyai minat untuk belajar basa Sunda dan minat untuk menggunakan basa Sunda. Siswa juga mempunyai sikap bangga terhadap bahasanya, sikap mau belajar basa Sunda, dan sikap mau menggunakana basa Sunda. Pada umumnya di dalam tes kemampuan undak-usuk basa Sunda siswa berada dalam kategori cukup, dengan skor yang diperoleh rata-rata 7,3. Korelasi antara minat dan sikap terhadap kemampuan undak-usuk basa Sunda signifikan pada p < 0.05. Besarnya korelasi antara variabel minat dan sikap terhadap kemampuan undak-usuk basa Sunda yang dihitung menggunakan koefisien korelasi adalah 0.132. Dengan demikian, bisa diinterpretasikan hubungan antar variabel minat dan sikap terhadap kemampuan undak-usuk basa Sunda rendah. Koefisien determinasi variabel minat dan sikap terhadap kemampuan undak-usuk basa Sunda adalah 0.028 atau 2.8%. Artinya, kemampuan undak-usuk basa Sunda dipengaruhi oleh variabel minat dan variabel sikap sebesar 2.8% sedangkan sisanya dipengaruhi oleh faktor lain. Kata Kunci: minat, sikap dan kemampuan Ieu panalungtikan dikasangtukangan ku handapna kamampuh undak-usuk basa Sunda siswa dina pangajaran basa Sunda. Dumasar kana masalah jeung tujuanana, didéskripsikeun ngeunaan korélasi antara minat diajar jeung sikep maké basa kana kamampuh undak-usuk basa Sunda siswa kelas X 9 SMAN 9 Bandung. Métode nu digunakeun nya éta métode déskriptif analisis korélasional. Tehnik nu digunakeun nya éta tehnik angkét jeung tés. Ieu panalungtikan ngabogaan tujuan pikeun mikanyaho sabaraha gedéna pangaruh minat jeung sikep dikorélasikeun kana kamampuh undak-usuk basa Sunda siswa. Tina hasil panalungtikan nu bisa diinformasikeun nya éta minat jeung sikep siswa dina umumna kaasup kana katégori positif. Hartina, siswa ngabogaan minat pikeun diajar basa Sunda jeung minat pikeun ngagunakeun basa. Siswa ogé ngabogaan sikep reueus kana basana, sikep daék diajar basa Sunda, jeung sikep maké basa Sunda. Tés kamampuh undak-usuk basa Sunda siswa kaasup kana katégori cukup, skor rata-ratana 7,3. Korelasi antara minat jeung sikep kana kamampuh undak-usuk basa Sunda signifikan dina p < 0.05. Gedéna korélasi antara variabel minat jeung sikep kana kamampuh undak-usuk basa Sunda nu diitung ngagunakeun koéfisien korélasi nya éta 0.132. Ku kituna, bisa diinterpretasikeun hubungan antara variabel minat jeung sikep kana kamampuh undak-usuk basa Sunda handap. Koéfisien determinasi variabel minat jeung sikep kana kamampuh undak-usuk basa Sunda nya eta 0.028 atawa 2.8%. Hartina, kamampuh undak-usuk basa Sunda dipangaruhan ku variabel minat jeung variabel sikap 2.8%, sedengkeun sésana dipangaruhan ku faktor séjén. Kecap galeuh: minat, sikep, jeung kamampuh. This study was based on the fact that students' mastery of undak-usuk basa (grammatical rules of Sundanese language) is relatively low. Due to the phenomenon, this study investigated the correlation between students' interest and attitude toward Sundanese language and their mastery of undak-usuk basa. The research method employed in this study was descriptive analytic correlation while the data collection techniques were questionnaires and tests. This study was aimed at measuring the influence of the students' interest and attitude towards Sundanese language on their Sundanese language grammatical mastery. In general, the students' Sundanese language grammatical mastery is classified into standard level, with average score 7.3. The correlation between the students' interest and attitude is significant in p < 0.05. The measured correlation coefficient is 0.132. Thus, a conclusion can be drawn that the correlation between the students' interest and attitude and their Sundanese language grammatical mastery is low. The determination coefficient of interest and attitude variable is 0.028 or 28%. It means, the students' mastery of Sundanese language grammar is influenced by other factors than their interest and attitude. Keywords: undak-usuk basa, Sundanese language, interest and attitude